Pregled bibliografske jedinice broj: 1008689
Antioksidativni potencijal polifenolnih molekula cvijeta trnine
Antioksidativni potencijal polifenolnih molekula cvijeta trnine // Knjiga sažetaka radova ; 18. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 4. konferencija zdravstvenih profesija s međunarodnim sudjelovanjem ; Global Nursing and Healthcare / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka ; Bošnir, Jasna ; Feher Turković, Lana ; Racz, Aleksandar ; Rađenović, Ozren ; Roić, Goran ; Sajko, Tomislav ; Schuster, Snježana ; Sedić, Biserka (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2019. str. 32-32 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1008689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni potencijal polifenolnih molekula cvijeta trnine
(Antioxidant potential of polyphenol molecules of blackthorn flower)
Autori
Balta, Vedran ; Odeh, Dyana ; Oršolić, Nada ; Landeka Jurčević, Irena ; Đikić, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka radova ; 18. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 4. konferencija zdravstvenih profesija s međunarodnim sudjelovanjem ; Global Nursing and Healthcare
/ Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka ; Bošnir, Jasna ; Feher Turković, Lana ; Racz, Aleksandar ; Rađenović, Ozren ; Roić, Goran ; Sajko, Tomislav ; Schuster, Snježana ; Sedić, Biserka - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2019, 32-32
ISBN
978-953-6239-65-8
Skup
18. konferencija medicinskih sestara i tehničara ; 4. konferencija zdravstvenih profesija u medijima
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 28.03.2019. - 29.03.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
polifenolne molekule, trnina, antioksidativni potencijal
(polyphenol molecules, blackthorn, antioxidant potential)
Sažetak
Uvod: Tradicionalne medicinske biljke obiluju polifenolnim molekulama. Biljne polifenolne molekule, slično kao i vitamini, istražuju se zbog svoje protektivne uloge u sprječavanju razvoja i nastanka bolesti, najčešće u svojstvu antioksidansa. Cilj i svrha: Trnina (Prunus spinosa L.) je biljka čija je tradicionalna uporaba zanemarena u Hrvatskoj iako se ova biljka i dalje rašireno upotrebljava u svijetu, poglavito u mediteranskim zemljama. Materijal i metode: Istražili smo učinak 32 polifenolne molekule izolirane iz cvijeta trnine na sprječavanje oksidacijskog stresa u probavilu, jetri, bubregu i mozgu nakon konzumacije. Istraživanje je provedeno na modelu C57Bl6 miša. Rezultati i zaključak: Rezultati ukazuju da se nakon 28 dana konzumacije ekstrakta cvijeta trnine u svim navedenim organima smanjuje lipidna peroksidacija, povećava se antioksidativni kapacitet crijeva i jetre izmjeren metodom FRAP i ABS, a znatno je i porasla aktivnost antioksidativnog sustava enzima superoksid dismutaze i reduciranog glutationa u svim istraživanim tkivima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Vedran Balta
(autor)
Dyana Odeh
(autor)
Domagoj Đikić
(autor)
Irena Landeka Jurčević
(autor)
Nada Oršolić
(autor)