Pregled bibliografske jedinice broj: 1008612
Transfer of technology and commercialization of innovations to food business sector of Šibenik-Knin County (TechTransferSIKC)
Transfer of technology and commercialization of innovations to food business sector of Šibenik-Knin County (TechTransferSIKC), 2011. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 1008612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Transfer of technology and commercialization of innovations to food business sector of Šibenik-Knin County (TechTransferSIKC)
(Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC))
Autori
Friganović, Emilija ; Čalić, Sandra
Izvornik
Veleučilište
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
2011
Ključne riječi
technology transfer model ; functional food ; traditional products ; cereal based products ; karst plants
(model transfera tehnologije ; funkcionalna hrana ; tradicionalni proizvodi ; proizvodi na bazi žitarica ; bilje s krša)
Sažetak
Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu (VMMK) bilo je nositelj istraživačko-tehnologijskog projekta TechTransferSIKC(2013.-2015.) u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (PBF) sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), grant sheme Operativnog programa Regionalna konkurentnost (Regional Competitiveness Operational Programme 2007-2013): Fond za ulaganje u znanost i inovacije, faza II (Science and Innovation Investment Fund - SIIF, phase II). Glavni ciljevi su bili: 1. jačanje istraživačkih i tehničkih kapaciteta visokoškolskih ustanova u specifičnom području - kemija i tehnologija žitarica i proizvodnja funkcionalne hrane na bazi žitarica (osnivanje i opremanje Laboratorija za kemiju i tehnologiju žitarica na VMMK ; opremanje Laboratorija za kemiju i tehnologiju žitarica na PBF), 2. izgradnja kapaciteta za transfer tehnologije visokoškolskih ustanova i uspostava mreže za prijenos tehnologije/suradnje između visokoškolskih ustanova i subjekata u poslovanju s hranom u specifičnom području - kemija i tehnologija žitarica i proizvodnja funkcionalne hrane na bazi žitarica (poticanje i unaprjeđenje među institucijske suradnje ; povezivanje akademske i gospodarske zajednice ; izrada i provedba programa transfera tehnologije za funkcionalne proizvode na bazi žitarica ; poticanje inovacija), 3. razvoj novih funkcionalnih proizvoda na bazi žitarica obogaćenih biljem, ekstraktima bila, voćem, povrćem i pčelinjim proizvodima s krškog područja (razvoj i proizvodnja funkcionalnih proizvoda na bazi žitarica, komercijalizacija inovacija). Mreža za transfer tehnologije (funkcionalni i tradicionalni proizvodi) je uspostavljena, koncept transfera tehnologije je dokazan te je dokazano da je model transfera tehnologije učinkovit.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZO--RC.2.2.02-0002 - Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC) (Ćurić, Duška; Friganović, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
RC.2.2.02-0002
IPA2007/HR/16IPO/001-040502
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Emilija Friganović
(autor)