Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008607

Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda


Bilić, Katarina
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište, Knin


CROSBI ID: 1008607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda
(Energy value and the amounts of nutrients of selected pastry products)

Autori
Bilić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Veleučilište

Mjesto
Knin

Datum
13.03

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Friganović, Emilija

Ključne riječi
označavanje hrane ; nutritivna deklaracija ; energetska vrijednost ; količina hranjivih tvari ; slastičarski proizvodi
(food labelling ; nutrition declaration ; energy value ; amount of nutrients ; pastry products)

Sažetak
U radu je dan pregled osnovnih pojmova vezanih za označavanje hrane, izračun kalorijske vrijednosti hrane, te izračun ukupnog sadržaja pojedinih hranjivih tvari u hrani. Za odabrane slastičarske proizvode (ukupno 5) na bazi prhkog, lisnatog, dizanog, kuhano-pečenog i biskvitnog tijesta dana je ukupna energetska vrijednost proizvoda na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda, te količine hranjivih tvari na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda dobivena metodom tzv. "izračuna receptom", te su uspoređene hranjive vrijednosti dobivene za jedinicu konzumacije pojedinog proizvoda s preporučenim dnevnim unosom energije i odabranih hranjivih tvari za odrasle osobe. Za sve proizvode dani su dijagrami tijeka proizvodnje. Rad je izrađen u suradnji s hotelskom kućom Solaris d.d. Šibenik. S obzirom na ograničenja izračuna receptom, preporuča se za navedene proizvode odrediti sadržaj hranjivih tvari laboratorijskom analizom, te usporediti vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam

Napomena
Završni rad - preddiplomski stručni studij



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZO--RC.2.2.02-0002 - Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC) (Ćurić, Duška; Friganović, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
RC.2.2.02-0002
IPA2007/HR/16IPO/001-040502

Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Emilija Friganović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilić, Katarina
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište, Knin
Bilić, K. (2018) 'Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište, Knin.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {ozna\v{c}avanje hrane, nutritivna deklaracija, energetska vrijednost, koli\v{c}ina hranjivih tvari, slasti\v{c}arski proizvodi}, title = {Energetske vrijednosti i koli\v{c}ina hranjivih tvari odabranih slasti\v{c}arskih proizvoda}, keyword = {ozna\v{c}avanje hrane, nutritivna deklaracija, energetska vrijednost, koli\v{c}ina hranjivih tvari, slasti\v{c}arski proizvodi}, publisherplace = {Knin} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {food labelling, nutrition declaration, energy value, amount of nutrients, pastry products}, title = {Energy value and the amounts of nutrients of selected pastry products}, keyword = {food labelling, nutrition declaration, energy value, amount of nutrients, pastry products}, publisherplace = {Knin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font