Pregled bibliografske jedinice broj: 1008607
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište, Knin
CROSBI ID: 1008607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda
(Energy value and the amounts of nutrients of selected pastry products)
Autori
Bilić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište
Mjesto
Knin
Datum
13.03
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Friganović, Emilija
Ključne riječi
označavanje hrane ; nutritivna deklaracija ; energetska vrijednost ; količina hranjivih tvari ; slastičarski proizvodi
(food labelling ; nutrition declaration ; energy value ; amount of nutrients ; pastry products)
Sažetak
U radu je dan pregled osnovnih pojmova vezanih za označavanje hrane, izračun kalorijske vrijednosti hrane, te izračun ukupnog sadržaja pojedinih hranjivih tvari u hrani. Za odabrane slastičarske proizvode (ukupno 5) na bazi prhkog, lisnatog, dizanog, kuhano-pečenog i biskvitnog tijesta dana je ukupna energetska vrijednost proizvoda na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda, te količine hranjivih tvari na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda dobivena metodom tzv. "izračuna receptom", te su uspoređene hranjive vrijednosti dobivene za jedinicu konzumacije pojedinog proizvoda s preporučenim dnevnim unosom energije i odabranih hranjivih tvari za odrasle osobe. Za sve proizvode dani su dijagrami tijeka proizvodnje. Rad je izrađen u suradnji s hotelskom kućom Solaris d.d. Šibenik. S obzirom na ograničenja izračuna receptom, preporuča se za navedene proizvode odrediti sadržaj hranjivih tvari laboratorijskom analizom, te usporediti vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Završni rad - preddiplomski stručni studij
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZO--RC.2.2.02-0002 - Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC) (Ćurić, Duška; Friganović, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
RC.2.2.02-0002
IPA2007/HR/16IPO/001-040502
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Emilija Friganović
(mentor)