Pregled bibliografske jedinice broj: 1008299
UTJECAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA)
UTJECAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 1008299 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA)
(THE IMPACT OF THE EXTRACTION MODE ON THE ANTIOXIDATIVE CAPACITY OF MACROALGAE(ORAC METHOD))
Autori
Klanac, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Skroza, Danijela
Ključne riječi
slobodni radikali, antioksidansi, morske alge, ORAC metoda
(free radicals, antioxidants, sea algae, ORAC methods)
Sažetak
Pod utjecajem različitih čimbenika u organizmu se stvaraju štetni slobodni radikali, koji predstavljaju stalnu prijetnju ljudskom organizmu. Kako bi se obranio od istih organizam u normalnom fiziološkom stanju proizvodi antioksidanse, molekule sposobne da spriječe oksidaciju drugih molekula. Brojnim istraživanjima pokazalo se da morske alge imaju značajna antioksidacijska svojstva u borbi protiv slobodnih radikala i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Za određivanje antioksidacijske sposobnosti nekog uzorka koriste se različite metode zasnivane na različitim mehanizmima djelovanja na određenu vrstu slobodnih radikala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta uzorka praćenjem inhibicije djelovanja slobodnog peroksil radikala u ovom radu se koristio standardizirani test pod nazivom ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity). Analizirani su ekstrakti dviju smeđih algi, Padina pavonica (L.) Thivy i Dictyota dichotoma (Hudson) J.V.Lamouroux, te zelene makroalge Ulva lactuca L., pripravljeni korištenjem različitih otapala (voda, etanol i aceton) pri različitim temperaturama (20, 40 i 60 °C). Dobiveni rezultati ukazali su na najbolju antioksidacijsku aktivnost ekstrakata pripravljenih u etanolu, osobito ekstrakata alge D. dichotoma. Svi ekstrakti zelene alge U. lactuca pokazali su znatno nižu antioksidacijsku aktivnost. Također rezultati ukazuju na različitosti u antioksidacijskom potencijalu ekstrakata ovisno o primijenjenoj temperaturi u postupku ekstrakcije, stoga se ne može donijeti zaključak o utjecaju temperature ekstrakcije na bolji ili lošiji antioksidacijski potencijal ekstrakata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Danijela Skroza
(mentor)