Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008299

UTJECAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA)


Klanac, Anita
UTJECAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 1008299 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA)
(THE IMPACT OF THE EXTRACTION MODE ON THE ANTIOXIDATIVE CAPACITY OF MACROALGAE(ORAC METHOD))

Autori
Klanac, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
26.09

Godina
2018

Stranica
27

Mentor
Skroza, Danijela

Ključne riječi
slobodni radikali, antioksidansi, morske alge, ORAC metoda
(free radicals, antioxidants, sea algae, ORAC methods)

Sažetak
Pod utjecajem različitih čimbenika u organizmu se stvaraju štetni slobodni radikali, koji predstavljaju stalnu prijetnju ljudskom organizmu. Kako bi se obranio od istih organizam u normalnom fiziološkom stanju proizvodi antioksidanse, molekule sposobne da spriječe oksidaciju drugih molekula. Brojnim istraživanjima pokazalo se da morske alge imaju značajna antioksidacijska svojstva u borbi protiv slobodnih radikala i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Za određivanje antioksidacijske sposobnosti nekog uzorka koriste se različite metode zasnivane na različitim mehanizmima djelovanja na određenu vrstu slobodnih radikala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta uzorka praćenjem inhibicije djelovanja slobodnog peroksil radikala u ovom radu se koristio standardizirani test pod nazivom ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity). Analizirani su ekstrakti dviju smeđih algi, Padina pavonica (L.) Thivy i Dictyota dichotoma (Hudson) J.V.Lamouroux, te zelene makroalge Ulva lactuca L., pripravljeni korištenjem različitih otapala (voda, etanol i aceton) pri različitim temperaturama (20, 40 i 60 °C). Dobiveni rezultati ukazali su na najbolju antioksidacijsku aktivnost ekstrakata pripravljenih u etanolu, osobito ekstrakata alge D. dichotoma. Svi ekstrakti zelene alge U. lactuca pokazali su znatno nižu antioksidacijsku aktivnost. Također rezultati ukazuju na različitosti u antioksidacijskom potencijalu ekstrakata ovisno o primijenjenoj temperaturi u postupku ekstrakcije, stoga se ne može donijeti zaključak o utjecaju temperature ekstrakcije na bolji ili lošiji antioksidacijski potencijal ekstrakata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klanac, Anita
UTJECAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
Klanac, A. (2018) 'UTJECAJ NAČINA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA)', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klanac, Anita}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {slobodni radikali, antioksidansi, morske alge, ORAC metoda}, title = {UTJECAJ NA\v{C}INA EKSTRAKCIJE NA ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET MAKROALGI(ORAC METODA)}, keyword = {slobodni radikali, antioksidansi, morske alge, ORAC metoda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klanac, Anita}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {free radicals, antioxidants, sea algae, ORAC methods}, title = {THE IMPACT OF THE EXTRACTION MODE ON THE ANTIOXIDATIVE CAPACITY OF MACROALGAE(ORAC METHOD)}, keyword = {free radicals, antioxidants, sea algae, ORAC methods}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font