Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008298

ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI


Smoljo, Marina
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 1008298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI
(ANTIOXIDANT POTENTIAL OF VARIOUS EXTRACTS OF ADRIATIC ALGAE)

Autori
Smoljo, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
27

Mentor
Skroza, Danijela

Ključne riječi
antioksidansi, FRAP, DPPH, zelene alge, smeđe alge
(antioxidants, FRAP, DPPH, green algae, brown algae)

Sažetak
Kada se slobodni radikali nagomilavaju u našem organizmu i nadvladaju mehanizam antioksidativne zaštite javlja se stanje koje se naziva oksidacijski stres. Antioksidansi su aktivne tvari prisutne u hrani koji usporavaju ili inhibiraju djelovanje slobodnih radikala. Za određivanje aktivnosti nekog uzorka, odnosno antioksidansa, koriste se različite metode temeljene na različitim mehanizmima djelovanja. Mnoga istraživanja ukazuju na činjenicu da biljni ekstrakti posjeduju dobra antioksidacijska svojstva. Morske alge također su bogate antioksidansima pa im se u posljednje vrijeme pridaje posebna pozornost iako njihova upotreba u prehrani nije učestala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta korišteni su ekstrakti jadranskih algi (dvije smeđe alge, Dictyota dichotoma i Padina pavonica te jedna zelena alga Ulva lactuca) pripravljeni u tri različita otapala (destilirana voda, etanol i aceton) i pri različitim temperaturama (20 °C, 40 °C i 60 °C). Za dobivanje rezultata korištene su dvije antioksidacijske metode, FRAP (engl. Ferric-raducing antioxidant power) i DPPH metoda (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal). Dobiveni rezultati pokazali su da najbolju antioksidacijsku snagu imaju ekstrakti smeđe alge Dictyota dichotoma, kao i alge Padina pavonica, pri različitim temperaturama, dok su se najslabijim pokazali ekstrakti zelene alge Ulva lactuca. Usporedbom rezultata ne može se donijeti zaključak o utjecaju temperature i/ili otapala na antioksidacijski potencijal ekstrakata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Smoljo, Marina
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
Smoljo, M. (2018) 'ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Smoljo, Marina}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {antioksidansi, FRAP, DPPH, zelene alge, sme\dje alge}, title = {ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLI\v{C}ITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI}, keyword = {antioksidansi, FRAP, DPPH, zelene alge, sme\dje alge}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Smoljo, Marina}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {antioxidants, FRAP, DPPH, green algae, brown algae}, title = {ANTIOXIDANT POTENTIAL OF VARIOUS EXTRACTS OF ADRIATIC ALGAE}, keyword = {antioxidants, FRAP, DPPH, green algae, brown algae}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font