Pregled bibliografske jedinice broj: 1008298
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 1008298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI
(ANTIOXIDANT POTENTIAL OF VARIOUS EXTRACTS OF ADRIATIC ALGAE)
Autori
Smoljo, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Skroza, Danijela
Ključne riječi
antioksidansi, FRAP, DPPH, zelene alge, smeđe alge
(antioxidants, FRAP, DPPH, green algae, brown algae)
Sažetak
Kada se slobodni radikali nagomilavaju u našem organizmu i nadvladaju mehanizam antioksidativne zaštite javlja se stanje koje se naziva oksidacijski stres. Antioksidansi su aktivne tvari prisutne u hrani koji usporavaju ili inhibiraju djelovanje slobodnih radikala. Za određivanje aktivnosti nekog uzorka, odnosno antioksidansa, koriste se različite metode temeljene na različitim mehanizmima djelovanja. Mnoga istraživanja ukazuju na činjenicu da biljni ekstrakti posjeduju dobra antioksidacijska svojstva. Morske alge također su bogate antioksidansima pa im se u posljednje vrijeme pridaje posebna pozornost iako njihova upotreba u prehrani nije učestala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta korišteni su ekstrakti jadranskih algi (dvije smeđe alge, Dictyota dichotoma i Padina pavonica te jedna zelena alga Ulva lactuca) pripravljeni u tri različita otapala (destilirana voda, etanol i aceton) i pri različitim temperaturama (20 °C, 40 °C i 60 °C). Za dobivanje rezultata korištene su dvije antioksidacijske metode, FRAP (engl. Ferric-raducing antioxidant power) i DPPH metoda (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal). Dobiveni rezultati pokazali su da najbolju antioksidacijsku snagu imaju ekstrakti smeđe alge Dictyota dichotoma, kao i alge Padina pavonica, pri različitim temperaturama, dok su se najslabijim pokazali ekstrakti zelene alge Ulva lactuca. Usporedbom rezultata ne može se donijeti zaključak o utjecaju temperature i/ili otapala na antioksidacijski potencijal ekstrakata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Danijela Skroza
(mentor)