Pregled bibliografske jedinice broj: 1008044
Funkcionalna hrana i potrošači
Funkcionalna hrana i potrošači // Praktični menadžment: stručni časopis za teoriju i praksu menadžmenta, 2 (2011), 2; 51-57 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1008044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna hrana i potrošači
Autori
Čalić, Sandra ; Friganović, Emilija ; Maleš, Vesna ; Mustapić, Anita
Izvornik
Praktični menadžment: stručni časopis za teoriju i praksu menadžmenta (1847-8107) 2
(2011), 2;
51-57
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
funkcionalna hrana ; informiranost potrošača ; razvoj proizvoda ; tržište i marketing
(functional food ; consumer awareness ; product development ; market and marketing)
Sažetak
Izazov oko razumijevanja povezanosti između načina prehrane i zdravlja rezultirao je stvaranjem novog koncepta funkcionalnih proizvoda što znači novi praktičan pristup balansiranju prehrane s ciljem postizanja optimalnog zdravstvenog stanja i mogućnosti reduciranja rizika razvoja bolesti. Povećanje svjesnosti o zdravijim izborima hrane, njenim mogućnostima i prednostima osigurava povećanje kvalitete života. Međutim, da bi funkcionalna hrana bila dobar i općeprihvaćen proizvod potrebno je povezati istraživački rad, marketing i bitne povratne informacije dobivene praćenjem stavova potrošača spram funkcionalnog proizvoda da bi isti mogao ispuniti očekivanja potrošača. Bitna stavka u cijelom konceptu funkcionalne hrane jest informiranost potrošača o mogućnostima funkcionalne hrane no svaka informacija koja se odnosi na zdravlje nužno mora biti istinita, privlačna, jednostavna i razumljiva svakom potrošaču da bi se koncept funkcionalne hrane nastavio razvijati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam