Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1007215

Utjecaj ciklodekstrina na bioraspoloživost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline


Horvat, Martina
Utjecaj ciklodekstrina na bioraspoloživost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1007215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ciklodekstrina na bioraspoloživost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline
(The effect of cyclodextrins on the bioavailability of hydroxytrosol, thyrosol and oleuropein in extracts from olive pomace)

Autori
Horvat, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.06

Godina
2019

Stranica
44

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
Komina masline, gastrointestinalna stabilnost, biodostupnost, bioraspoloživost, tirosol, hidroksitirosol, oleuropein
(Olive pomace, gastrointestinal stability, bioavailability, bioaccessibility, tyrosol, hydroxytyrosol, oleuropein)

Sažetak
Komina masline je ostatak koji u velikim količinama ostaje nakon proizvodnje maslinovog ulja. Obiluje polifenolima koji pokazuju antioksidativna svojstva. Cilj ovog rada bio je istražiti stabilnost i bioraspoloživost specifičnih biološki aktivnih spojeva komine tijekom in vitro simulacije gastrične i intestinalne probave. Uzorci obuhvaćeni istraživanjem uključuju čisti (nativni) estrakt komine te ekstrakte poboljšanih tehnoloških (organoleptičkih) svojstava pripremljenih korištenjem različitih vrsta ciklodekstrina. Osim istraživanja gastrointestinalne stabilnosti, ispitivanjem permeabilnosti dijalizijskim membranama određena je količina bioraspoložive frakcije polifenola u pojedinim uzorcima. Udio ukupne količine biodostupnih i bioraspoloživih polifenola određen je Folin- Ciocalteu metodom, antioksidacijski kapacitet TEAC metodom, a udio hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina primjenom kromatografije (HPLC). Hidroksitirosol je najzastupljeniji od karakterističnih fenola u ekstraktu komine masline (78, 4 – 108, 7 μg/100mg). Korištenjem ciklodekstrina u pripremi ekstrakata povećan je antioksidacijski potencijal, udio ukupnih fenola te prinosi hidroksitirosola i oleuropeina. Količina ukupnih polifenola i antiradikalni kapacitet uzoraka se tijekom in vitro probave povećavaju neovisno o prisustvu i vrsti ciklodekstrina (porast od 157, 3 – 189, 9 mg GAE/100 g). Karakteristični fenoli komine masline su stabilni u gastrointestinalnom sustavu osim oleuropeina koji se u intestinalnoj fazi u potpunosti razgrađuje. Prisutnost ciklodekstrina u uzorku komine masline negativno utječe na dijalizabilnost biološki aktivnih spojeva (manja za 4, 0% – 20, 9%) . Potrebna su daljnja istraživanja na Caco-2 staničnim kulturama i in vivo istraživanja kako bi se dobio bolji uvid u stabilnost i biodostupnost fenola masline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Martina
Utjecaj ciklodekstrina na bioraspoloživost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Horvat, M. (2019) 'Utjecaj ciklodekstrina na bioraspoloživost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Martina}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {Komina masline, gastrointestinalna stabilnost, biodostupnost, bioraspolo\v{z}ivost, tirosol, hidroksitirosol, oleuropein}, title = {Utjecaj ciklodekstrina na bioraspolo\v{z}ivost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline}, keyword = {Komina masline, gastrointestinalna stabilnost, biodostupnost, bioraspolo\v{z}ivost, tirosol, hidroksitirosol, oleuropein}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Martina}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {Olive pomace, gastrointestinal stability, bioavailability, bioaccessibility, tyrosol, hydroxytyrosol, oleuropein}, title = {The effect of cyclodextrins on the bioavailability of hydroxytrosol, thyrosol and oleuropein in extracts from olive pomace}, keyword = {Olive pomace, gastrointestinal stability, bioavailability, bioaccessibility, tyrosol, hydroxytyrosol, oleuropein}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font