Pregled bibliografske jedinice broj: 1007213
Antioksidacijski učinak komine masline na model- sustavu liposoma
Antioksidacijski učinak komine masline na model- sustavu liposoma, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1007213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski učinak komine masline na model- sustavu liposoma
(Antioxidant effect of olive pomace on liposome model system)
Autori
Šćur, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.04
Godina
2019
Stranica
40
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
komina masline, antioksidacijska aktivnost, liposomi, ciklodekstrini
(olive pomace, antioxidant activity, liposomes, cyclodextrins)
Sažetak
Komina masline bogata je polifenolima koji imaju antioksidacijski učinak. Mogu djelovati protuupalno, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze, karcinoma i neurodegenerativnih bolesti. Nakon proizvodnje maslinovog ulja zaostaje velika količina komine masline čije zbrinjavanje predstavlja ekološki problem. Najčešće predstavlja otpad, a ponekad se koristi kao gnojivo ili za proizvodnju energije. Ovaj diplomski rad izrađen je u svrhu ispitivanja antioksidacijskog učinka komine masline na model-sustavu liposoma gdje je ispitana inhibicija lipidne peroksidacije nativnog uzorka komine masline, uzoraka komine masline s ciklodekstrinima RAMEB (nasumično metilirani ciklodekstrin) i HPB (hidroksipropil-β-ciklodekstrin) kao ekscipijensima i BHA kao dokazanim antioksidansom. Optimizirani su uvjeti oksidacije u kojima se na model-sustavu liposoma može pratiti stvaranje MDA. Svi uzorci pokazali su inhibiciju lipidne peroksidacije, a najveću je pokazao uzorak s RAMEB ciklodekstrinom što ukazuje na protektivno djelovanje ciklodekstrina na polifenole komine masline. Komina masline koja prethodno nije puno ispitivana predstavlja potencijalan izvor sirovine za izolaciju prirodnih polifenola koji bi se mogli primijeniti u farmaceutskoj ili prehrambenoj industriji i zato ovaj rad predstavlja važan korak u istraživanju njezinih potencijala kako bi se u budućnosti mogla iskoristiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)