Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1006728

Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti


Pavić, Eva; Martinis, Irena
Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti // Knjiga sažetaka
Čakovec, Hrvatska, 2019. str. 19-19 (radionica, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1006728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti
(New nutrition guidelines for management of diabetes mellitus type 2)

Autori
Pavić, Eva ; Martinis, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - , 2019, 19-19

Skup
5. dani bolničke prehrane

Mjesto i datum
Čakovec, Hrvatska, 07.06.2019

Vrsta sudjelovanja
Radionica

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
edukacija, dijabetes
(education, diabetes)

Sažetak
Promicanje i potpora usvajanja zdravih prehrambenih navika te unos namirnica u prikladnim veličinama serviranja mogu odgoditi ili prevenirati komplikacije šećerne bolesti. Studije dokazuju da pravilna dijetoterapija može reducirati razine HbA1c za 1 – 2 %. Kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom, za postizanje boljih vrijednosti glikemije i lipidnog profila dovoljan je gubitak na tjelesnoj masi od 5 – 10 %. S druge strane, internacionalne prehrambene smjernice naglašavaju važnost kvalitete konzumirane hrane, nema idealnog energijskog unosa, niti idealnog udjela makronutrijenata (ugljikohidrata, masti i proteina) u svakodnevnoj prehrani već oni ovise o bolesnikovim potrebama, terapiji i ciljevima liječenja. Glavna preporuka je smanjiti udio rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera, zaslađenih pića (glukozno-fruktozni sirup), zasićenih masti, a prednost dati unosu vlakana, krtom mesu i ribi, orašastim plodovima te sjemenkama. Upravo zbog toga cilj radionice je prikazati kako novosti iz smjernica koje se temelje na znanstvenim spoznajama pretočiti u svakodnevnu praksu tj. prikazati promjene u kvaliteti, ritmu i rasporedu obroka u prehrani bolesnika sa šećernom bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Klinička bolnica "Dubrava",
Klinički bolnički centar Zagreb

Profili:

Avatar Url Eva Pavić (autor)

Avatar Url Irena Martinis (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavić, Eva; Martinis, Irena
Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti // Knjiga sažetaka
Čakovec, Hrvatska, 2019. str. 19-19 (radionica, nije recenziran, sažetak, stručni)
Pavić, E. & Martinis, I. (2019) Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti. U: Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Pavi\'{c}, Eva and Martinis, Irena}, year = {2019}, pages = {19-19}, keywords = {edukacija, dijabetes}, title = {Nove smjernice u dijetoterapiji \v{s}e\'{c}erne bolesti}, keyword = {edukacija, dijabetes}, publisherplace = {\v{C}akovec, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pavi\'{c}, Eva and Martinis, Irena}, year = {2019}, pages = {19-19}, keywords = {education, diabetes}, title = {New nutrition guidelines for management of diabetes mellitus type 2}, keyword = {education, diabetes}, publisherplace = {\v{C}akovec, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font