Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1006600

Nutritivno praćenje kardiokirurških bolesnika


Martinis, Irena; Sutlić, Željko; Lasić, Mirna
Nutritivno praćenje kardiokirurških bolesnika // Nutricionizam i dijetetika
Zagreb, Hrvatska, 2016. str. 22-23 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1006600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivno praćenje kardiokirurških bolesnika
(Nutritional monitoring of cardiac surgery patients)

Autori
Martinis, Irena ; Sutlić, Željko ; Lasić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Nutricionizam i dijetetika / - , 2016, 22-23

Skup
1.međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.2016. - 11.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
procjena stanja uhranjenosti ; kardiokirurški bolesnici ; nutritivna potpora ; plan nutritivne njege
(nutritional assessment ; cardiac surgery ; nutritional support ; nutrition care plan)

Sažetak
Nutritivni status kardiokirurških bolesnika znatno utječe na ishod kirurškog liječenja bilo da se radi o pothranjenosti, gubitku potporne mišićne mase, normalnoj ili prekomjernoj tjelesnoj težini.Brojna istraživanja pokazuju da je proteinsko-energetska malnutricija učestali problem među bolesnicima prije i/ili poslije kardiokirurške operacije. Fiziološki stres uzrokovan kirurškom traumom potiče oslobađanje stresnih hormona koji uzrokuju brojne promjene metaboličkih putova što rezultira razvojem hipermetabolizma. U hipermetaboličkoj fazi dolazi do proteolize mišićne mase s negativnom bilancom dušika i povećanim potrebama metabolizma. Kardiokirurški bolesnici su u nutritivnom riziku ukoliko su nakon operacije: izgubili više od 5% potporne mišićne mase, imaju indeks nemasne tjelesne mase FFMI ≤14 kg/m2 za žene, FFMI ≤16 kg/m2 za muškarce, serumski albumini ≤ 35 g/L. Gubitak potporne mišićne mase povećava rizik od nastanka infekcija, smanjuje cijeljenje kirurške rane, smanjuje imunitet te utječe na dužinu boravka u jedinicama intenzivnog liječenja i u bolnici. Odgovarajućom nutritivnom potporom prije i poslije operacije smanjuju se morbiditet, troškovi liječenja te se poboljšava kvaliteta života bolesnika. Krajem 2015. na Zavodu za kardijalnu i trasnplatacijsku kirurgiju uvedena je procjena nutritivnog statusa prije i poslije operacije te nutritivna potpora bolesnika koji su uključeni u program TAVI (transkateterska implatacija aortalne valvule), transplataciju srca te mehaničku potporu u cirkulaciji. Cilj razvoja plana nutritivne njege bio je smanjenje metaboličkih promjena uzrokovanih kirurškom traumom. Procjena nutritivnog statusa ima važnu ulogu prije i poslije kirurškog liječenja kao bi se procijenio rizik od nastanka malnuitricije. Prije definiranja plana nutritivne njege provode se mjerenja stanja uhranjenosti pomoću antropometrijskih (bioelektrična impedanca i dinamometrija šake), MNA metode (Mini Nutritional Assessment) te kliničkih i biokemijskih metoda (ukupni proteini, albumini, ukupni magnezij, glukoza, ureja, kreatinin, hemoglobin, CRP, limfociti i vitamin D). Gubitak apetita je česta pojava prije i nakon kirurškog liječenja te znatno utječe na smanjenje unosa hrane. Kod bolesnika se svakodnevno prati unos hrane koji u periodu nakon operacije vrlo rijetko zadovoljava potreban energetski dnevni unos. Gubitak potporne mišićne mase, niske vrijednosti biomarkera za procjenu stanja uhranjenosti i smanjeni unos hrane indikatori su uvođenja oralne enteralne prehrane, a u težim slučajevima parenteralne prehrane. Razvojem plana nutritivne njege i nutritivne potpore smanjuju se rizici od nastanka komplikacija koji rastu s gubitkom potporne mišićne mase, snage i funkcionalnosti za vrijeme i nakon bolničkog liječenja. Nastavak nutritivne potpore i redovite kontrole statusa preporučuju se svim bolesnicima i nakon otpusta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Klinička bolnica "Dubrava"

Profili:

Avatar Url Irena Martinis (autor)

Avatar Url Željko Sutlić (autor)

Avatar Url Mirna Šporčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinis, Irena; Sutlić, Željko; Lasić, Mirna
Nutritivno praćenje kardiokirurških bolesnika // Nutricionizam i dijetetika
Zagreb, Hrvatska, 2016. str. 22-23 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
Martinis, I., Sutlić, Ž. & Lasić, M. (2016) Nutritivno praćenje kardiokirurških bolesnika. U: Nutricionizam i dijetetika.
@article{article, author = {Martinis, Irena and Sutli\'{c}, \v{Z}eljko and Lasi\'{c}, Mirna}, year = {2016}, pages = {22-23}, keywords = {procjena stanja uhranjenosti, kardiokirur\v{s}ki bolesnici, nutritivna potpora, plan nutritivne njege}, title = {Nutritivno pra\'{c}enje kardiokirur\v{s}kih bolesnika}, keyword = {procjena stanja uhranjenosti, kardiokirur\v{s}ki bolesnici, nutritivna potpora, plan nutritivne njege}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Martinis, Irena and Sutli\'{c}, \v{Z}eljko and Lasi\'{c}, Mirna}, year = {2016}, pages = {22-23}, keywords = {nutritional assessment, cardiac surgery, nutritional support, nutrition care plan}, title = {Nutritional monitoring of cardiac surgery patients}, keyword = {nutritional assessment, cardiac surgery, nutritional support, nutrition care plan}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font