Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1006309

Klaoničko iskorištavanje i kvaliteta kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom


Alagić, Damie; Kozačinski, Lidija; Tušek, Tatjana; Cvrtila, Željka; Kalember, Đurica; Pleadin, Jelka; Vrbančić, Marijana; Meštrović, Marija; Marenčić, Dejan; Vedran, Nervo
Klaoničko iskorištavanje i kvaliteta kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2018) (2018), 503-508 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1006309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klaoničko iskorištavanje i kvaliteta kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom
(Effect of clay feed additives on meat yield and quality of Hubbard capons)

Autori
Alagić, Damie ; Kozačinski, Lidija ; Tušek, Tatjana ; Cvrtila, Željka ; Kalember, Đurica ; Pleadin, Jelka ; Vrbančić, Marijana ; Meštrović, Marija ; Marenčić, Dejan ; Vedran, Nervo

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6 (2018) (2018); 503-508

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
meso kopuna, klaoničko iskorištenje, osnovni kemijski sastav, masnokiselinski profil
(capon meat, meat yield, chemical composition, fatty acid profile)

Sažetak
U radu je istraživan učinak hrane obogaćene glinom („GMO free“, Fanon d.o.o.) na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrjednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđen je u uzorcima mesa kopuna udio vode od 71, 94%, bjelančevina 19, 76%, masti 6, 67% i pepela 1, 20%, dok su najzastupljenije masne kiseline bile oleinska (40, 74%), palmitinska (30, 15%) i stearinska (11, 30%).

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju:

Alagić, Damie; Kozačinski, Lidija; Tušek, Tatjana; Cvrtila, Željka; Kalember, Đurica; Pleadin, Jelka; Vrbančić, Marijana; Meštrović, Marija; Marenčić, Dejan; Vedran, Nervo
Klaoničko iskorištavanje i kvaliteta kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2018) (2018), 503-508 (recenziran, članak, znanstveni)
Alagić, D., Kozačinski, L., Tušek, T., Cvrtila, Ž., Kalember, Đ., Pleadin, J., Vrbančić, M., Meštrović, M., Marenčić, D. & Vedran, N. (2018) Klaoničko iskorištavanje i kvaliteta kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2018), 503-508.
@article{article, author = {Alagi\'{c}, Damie and Koza\v{c}inski, Lidija and Tu\v{s}ek, Tatjana and Cvrtila, \v{Z}eljka and Kalember, \DJurica and Pleadin, Jelka and Vrban\v{c}i\'{c}, Marijana and Me\v{s}trovi\'{c}, Marija and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Vedran, Nervo}, year = {2018}, pages = {503-508}, keywords = {meso kopuna, klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tenje, osnovni kemijski sastav, masnokiselinski profil}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6 (2018)}, issn = {1332-0025}, title = {Klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tavanje i kvaliteta kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom oboga\'{c}enom glinom}, keyword = {meso kopuna, klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tenje, osnovni kemijski sastav, masnokiselinski profil} }
@article{article, author = {Alagi\'{c}, Damie and Koza\v{c}inski, Lidija and Tu\v{s}ek, Tatjana and Cvrtila, \v{Z}eljka and Kalember, \DJurica and Pleadin, Jelka and Vrban\v{c}i\'{c}, Marijana and Me\v{s}trovi\'{c}, Marija and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Vedran, Nervo}, year = {2018}, pages = {503-508}, keywords = {capon meat, meat yield, chemical composition, fatty acid profile}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6 (2018)}, issn = {1332-0025}, title = {Effect of clay feed additives on meat yield and quality of Hubbard capons}, keyword = {capon meat, meat yield, chemical composition, fatty acid profile} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font