Pregled bibliografske jedinice broj: 1006091
Utjecaj nanočestica klinoptilolita na proizvodnost i oksidativni status tovnih pilića
Utjecaj nanočestica klinoptilolita na proizvodnost i oksidativni status tovnih pilića // Zbornik sažetaka XXVI Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2019. str. 39-39 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1006091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nanočestica klinoptilolita na proizvodnost i oksidativni status tovnih pilića
(Effect of clinoptilolite nanoparticles on performance and oxidative status of broiler chickens)
Autori
Valpotić, Hrvoje ; Brozić, Diana ; Horvatek, Danijela ; Gottstein, Željko ; Lozica, Liča ; Vince, Silvijo ; Đuričić, Dražen ; Žura Žaja, Ivona ; Đurić Jarić, Martina ; Samardžija, Marko ; Mikulec, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXVI Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019
/ Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb : Krmiva, 2019, 39-39
Skup
26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2019. - 07.06.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
klinoptilolit, proizvodni rezultati, oksidativni status, brojleri
(Clinoptilolite, performance, oxidative status, broilers)
Sažetak
Provedeno je istraživanje primjene različitih koncentracija nanočestica klinoptilolita (Vibrosorb®, Viridisfarm, Podpićan, Croatia) na proizvodne pokazatelje i oksidativni status kod tovnih pilića. Pokus je proveden na 200 muških pilića hibrida Ross 308 koji su nabavljeni iz komercijalne valionice te prebačeni na pokusni poligon Zavoda za prehranu i dijetetiku životinja Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Životinje su raspoređene u skupine od 10 životinja te su im nasumično određeni tretmani (0, 2, 4 i 6 g/kg Vibrosorba®) koji su replicirani 5 puta. Pokusni pripravak nije imao utjecaja na tjelesnu masu životinja ali je poboljšao iskoristivost hrane. Skupina koja je u hrani dobivala 6 g/kg ostvarila je značajno bolju (p≤0.05) konverziju hrane u periodu od 0. do 21. dana te tijekom cijelog istraživanja 0. - 42. dan. Oksidativni status pokusnih životinja mjerio se kroz aktivnost enzima superoksid dismutaze (SOD), glutation peroksidaze (GPx) te razine malondialdehida (MDA). Značajno veća (p≤0.05) aktivnost GPx zabilježena je u skupini koja je dobivala 6 g/kg i to 21. i 42. dana dok je skupina sa 4 g/kg ostvarila višu aktivnost samo 42. dana pokusa. Vrijednosti MDA posljednjeg dana pokusa bile su značajno niže (p≤0.05) u skupini koja je dobivala 2 g/kg. Tijekom istraživanja nisu zabilježene značajne razlike u mortalitetu.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Željko Mikulec
(autor)
Hrvoje Valpotić
(autor)
Silvijo Vince
(autor)
Dražen Đuričić
(autor)
Liča Lozica
(autor)
Ivona Žura Žaja
(autor)
Željko Gottstein
(autor)
Marko Samardžija
(autor)
Diana Brozić
(autor)