Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1005108

Alergija na hranu.


Kljaić Bukvić, Blaženka
Alergija na hranu. // Paediatria Croatica. Supplement, 63 (2019), suppl. 1; 185-193 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1005108 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alergija na hranu.
(Food allergy.)

Autori
Kljaić Bukvić, Blaženka

Izvornik
Paediatria Croatica. Supplement (1330-724X) 63 (2019), Suppl. 1; 185-193

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Alergija na hranu, oralna podnošljivost, provokacijski pokus, prevencija
(Food allergy, oral tolerance, food challenge, prevention)

Sažetak
Prevalencija alergije na hranu u značajnom je porastu u posljednjim desetljećima, pogotovo u dojenčadi i djece predškolske dobi. Patogenetski mehanizmi uključuju gubitak oralne podnošljivost alergena što dovodi do senzitizacije i alergije. Više je rizičnih čimbenika vezanih uz način života i okoliš suvremenog čovjeka koji pridonose razvoju alergije na hranu u osjetljivih pojedinaca, poput nedostatka vitamina D, smanjene izloženosti mikroorganizmima i kasnog uvođenja hrane uz okolišnu izloženost alergenima hrane. Različite su fenotipske prezentacije alergije na hranu, a uobičajeno ih grupiramo prema tipu alergijske reakcije koja je u podlozi. U dijagnostici značajnu ulogu ima detaljna anamneza s naglaskom na korelaciju između izlaganja alergenu i razvoja kliničkih simptoma uz laboratorijsku potvrdu senzitizacije (prick test, određivanje specifičnog IgE na alergenske ekstrakte te pojedine komponente alergena). Ako je potrebno, za potvrdu dijagnoze primjenjuje se provokacijski pokus. Eliminacija alergena iz prehrane, za sada je osnova liječenja alergije na hranu, iako je postignut značajan napredak u razvoju etiološkog liječenja, poput alergen specifične imunoterapije. Uočeno je da kasno uvođenje alergogenih namirnica u prehranu povećava rizik razvoja alergije na hranu. Savjetuje se ne odlagati njihovo uvođenje u prehranu dojenčadi, što čini jednu od mjera primarne prevencije i može modificirati broj oboljele djece.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Opća bolnica "Dr. Josip Benčević",
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek

Profili:

Avatar Url Blaženka Kljaić Bukvić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.hpps.com.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kljaić Bukvić, Blaženka
Alergija na hranu. // Paediatria Croatica. Supplement, 63 (2019), suppl. 1; 185-193 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Kljaić Bukvić, B. (2019) Alergija na hranu.. Paediatria Croatica. Supplement, 63 (suppl. 1), 185-193.
@article{article, author = {Kljai\'{c} Bukvi\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {2019}, pages = {185-193}, keywords = {Alergija na hranu, oralna podno\v{s}ljivost, provokacijski pokus, prevencija}, journal = {Paediatria Croatica. Supplement}, volume = {63}, number = {suppl. 1}, issn = {1330-724X}, title = {Alergija na hranu.}, keyword = {Alergija na hranu, oralna podno\v{s}ljivost, provokacijski pokus, prevencija} }
@article{article, author = {Kljai\'{c} Bukvi\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {2019}, pages = {185-193}, keywords = {Food allergy, oral tolerance, food challenge, prevention}, journal = {Paediatria Croatica. Supplement}, volume = {63}, number = {suppl. 1}, issn = {1330-724X}, title = {Food allergy.}, keyword = {Food allergy, oral tolerance, food challenge, prevention} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font