Pregled bibliografske jedinice broj: 1005004
Prevalencija i razlozi korištenja dodataka prehrani studenata riječkog sveučilišta
Prevalencija i razlozi korištenja dodataka prehrani studenata riječkog sveučilišta // 4. Hrvatski epidemiološki kongres / Tešić, V. ; Jurčević Savičević, A. (ur.).
Zagreb, 2019. str. 55-55 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1005004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prevalencija i razlozi korištenja dodataka prehrani
studenata riječkog sveučilišta
(Prevalence and Reasons to Use Dietary Supplements
for University Students in Rijeka)
Autori
Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Cvijanović Peloza, Olga ; Krešić, Greta ; Dragaš Zubalj, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
4. Hrvatski epidemiološki kongres
/ Tešić, V. ; Jurčević Savičević, A. - Zagreb, 2019, 55-55
ISBN
978-953-7959-80-7
Skup
4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.05.2019. - 18.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
dodaci prehrani ; prevalencija ; studenti
(food suplements ; prevalence ; students)
Sažetak
Cilj: Cilj istraživanja bio je odrediti prevalenciju uporabe i razloge korištenja dodataka prehrani kod studenata Medicinskog fakulteta i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Materijali i metode: Istraživanje je provedeno od veljače do svibnja 2017. godine a ukupno je sudjelovalo 910 studenata, s Medicinskog fakulteta (MF) (362) i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FTHM) (548). Za dobivanje podataka o prevalenciji i razlozima korištenja dodataka prehrani koristio se modificirani validirani upitnik. Anketiranje je provedeno anonimno među studentima svih studijskih godina. Rezultati i zaključak: Prevalencija korištenja dodataka prehrani kod studentske populacije iznosila je 30, 5%. Studenti MF su koristili nešto više dodataka prehrani (33, 1%) od studenata FTHM (28, 8%) ali razlika nije bila statistički značajna (p=0.132). Najčešće korišteni dodaci prehrani bili su vitamini (54, 4% kod studenata MF i 34, 0% kod studenata FTHM). Korištenje vitamina bilo je značajno više kod studenata s MF nego kod studenata s FTHM (p = 0, 009). Najčešći razlog za korištenje dodataka prehrani bio je očuvanje dobrog zdravlja (26, 4%), osiguravanje odgovarajuće prehrane (24, 6%), zadovoljenje energetskih potreba (23, 7%), mršavljenje (6, 4%), liječenje (5, 1%) i prevencija bolesti (4, 8%). Međutim, studenti MF bili su statistički značajno uvjereniji da dodaci osiguravaju odgovarajuću prehranu (p = 0, 007), pomažu u mršavljenju (p = 0, 010) i liječenju bolesti (p = 0, 024). Rezultati istraživanja pokazali su da studenti MF u znatno većoj mjeri misle da su dodaci prehrani neophodni za sve uzraste (p = 0, 001), općenito bezopasni (p = 0, 026), spriječavaju kronične bolesti (p < 0, 001), a uz redovitu uporabu, preveniraju karcinom (p < 0, 001). Oni također smatraju da bi zdravstveni radnici trebali promicati korištenje dodataka prehrani (p = 0, 002). Rezultati su pokazali da je prevalencija korištenja dodataka prehrani među studentima relativno niska. Iako još uvijek nema dovoljno znanstvenih istraživanja o prevalenciji i razlozima korištenja dodataka prehrani, rezultati ovog istraživanja mogu poslužiti za unapređenje nastavnog programa medicinskih i zdravstvenih studija kako bi potaknuli bolje i sigurno korištenje dodataka prehrani te time podržali javnozdravstvene aktivnosti koje su usmjerene na sigurno korištenje dodataka prehrani temeljeno na znastvenim dokazima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija