Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1005004

Prevalencija i razlozi korištenja dodataka prehrani studenata riječkog sveučilišta


Pavičić Žeželj, Sandra; Kenđel Jovanović, Gordana; Cvijanović Peloza, Olga; Krešić, Greta; Dragaš Zubalj, Nataša
Prevalencija i razlozi korištenja dodataka prehrani studenata riječkog sveučilišta // 4. Hrvatski epidemiološki kongres / Tešić, V. ; Jurčević Savičević, A. (ur.).
Zagreb, 2019. str. 55-55 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1005004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prevalencija i razlozi korištenja dodataka prehrani studenata riječkog sveučilišta
(Prevalence and Reasons to Use Dietary Supplements for University Students in Rijeka)

Autori
Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Cvijanović Peloza, Olga ; Krešić, Greta ; Dragaš Zubalj, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
4. Hrvatski epidemiološki kongres / Tešić, V. ; Jurčević Savičević, A. - Zagreb, 2019, 55-55

ISBN
978-953-7959-80-7

Skup
4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.05.2019. - 18.05.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
dodaci prehrani ; prevalencija ; studenti
(food suplements ; prevalence ; students)

Sažetak
Cilj: Cilj istraživanja bio je odrediti prevalenciju uporabe i razloge korištenja dodataka prehrani kod studenata Medicinskog fakulteta i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Materijali i metode: Istraživanje je provedeno od veljače do svibnja 2017. godine a ukupno je sudjelovalo 910 studenata, s Medicinskog fakulteta (MF) (362) i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FTHM) (548). Za dobivanje podataka o prevalenciji i razlozima korištenja dodataka prehrani koristio se modificirani validirani upitnik. Anketiranje je provedeno anonimno među studentima svih studijskih godina. Rezultati i zaključak: Prevalencija korištenja dodataka prehrani kod studentske populacije iznosila je 30, 5%. Studenti MF su koristili nešto više dodataka prehrani (33, 1%) od studenata FTHM (28, 8%) ali razlika nije bila statistički značajna (p=0.132). Najčešće korišteni dodaci prehrani bili su vitamini (54, 4% kod studenata MF i 34, 0% kod studenata FTHM). Korištenje vitamina bilo je značajno više kod studenata s MF nego kod studenata s FTHM (p = 0, 009). Najčešći razlog za korištenje dodataka prehrani bio je očuvanje dobrog zdravlja (26, 4%), osiguravanje odgovarajuće prehrane (24, 6%), zadovoljenje energetskih potreba (23, 7%), mršavljenje (6, 4%), liječenje (5, 1%) i prevencija bolesti (4, 8%). Međutim, studenti MF bili su statistički značajno uvjereniji da dodaci osiguravaju odgovarajuću prehranu (p = 0, 007), pomažu u mršavljenju (p = 0, 010) i liječenju bolesti (p = 0, 024). Rezultati istraživanja pokazali su da studenti MF u znatno većoj mjeri misle da su dodaci prehrani neophodni za sve uzraste (p = 0, 001), općenito bezopasni (p = 0, 026), spriječavaju kronične bolesti (p < 0, 001), a uz redovitu uporabu, preveniraju karcinom (p < 0, 001). Oni također smatraju da bi zdravstveni radnici trebali promicati korištenje dodataka prehrani (p = 0, 002). Rezultati su pokazali da je prevalencija korištenja dodataka prehrani među studentima relativno niska. Iako još uvijek nema dovoljno znanstvenih istraživanja o prevalenciji i razlozima korištenja dodataka prehrani, rezultati ovog istraživanja mogu poslužiti za unapređenje nastavnog programa medicinskih i zdravstvenih studija kako bi potaknuli bolje i sigurno korištenje dodataka prehrani te time podržali javnozdravstvene aktivnosti koje su usmjerene na sigurno korištenje dodataka prehrani temeljeno na znastvenim dokazima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija


Citiraj ovu publikaciju:

Pavičić Žeželj, Sandra; Kenđel Jovanović, Gordana; Cvijanović Peloza, Olga; Krešić, Greta; Dragaš Zubalj, Nataša
Prevalencija i razlozi korištenja dodataka prehrani studenata riječkog sveučilišta // 4. Hrvatski epidemiološki kongres / Tešić, V. ; Jurčević Savičević, A. (ur.).
Zagreb, 2019. str. 55-55 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Pavičić Žeželj, S., Kenđel Jovanović, G., Cvijanović Peloza, O., Krešić, G. & Dragaš Zubalj, N. (2019) Prevalencija i razlozi korištenja dodataka prehrani studenata riječkog sveučilišta. U: Tešić, V. & Jurčević Savičević, A. (ur.)4. Hrvatski epidemiološki kongres.
@article{article, author = {Pavi\v{c}i\'{c} \v{Z}e\v{z}elj, Sandra and Ken\djel Jovanovi\'{c}, Gordana and Cvijanovi\'{c} Peloza, Olga and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Draga\v{s} Zubalj, Nata\v{s}a}, year = {2019}, pages = {55-55}, keywords = {dodaci prehrani, prevalencija, studenti}, isbn = {978-953-7959-80-7}, title = {Prevalencija i razlozi kori\v{s}tenja dodataka prehrani studenata rije\v{c}kog sveu\v{c}ili\v{s}ta}, keyword = {dodaci prehrani, prevalencija, studenti}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pavi\v{c}i\'{c} \v{Z}e\v{z}elj, Sandra and Ken\djel Jovanovi\'{c}, Gordana and Cvijanovi\'{c} Peloza, Olga and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Draga\v{s} Zubalj, Nata\v{s}a}, year = {2019}, pages = {55-55}, keywords = {food suplements, prevalence, students}, isbn = {978-953-7959-80-7}, title = {Prevalence and Reasons to Use Dietary Supplements for University Students in Rijeka}, keyword = {food suplements, prevalence, students}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font