Pregled bibliografske jedinice broj: 1003826
Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay
Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 3; 96-101 doi:10.31727/gzb.42.3.12 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1003826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay
(Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines)
Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42
(2019), 3;
96-101
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV
(Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV)
Sažetak
Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae i bayanus kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 70 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 7 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil-estera, izoamil i izobutil-acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost (OAV) pojedinih aromatskih spojeva koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Puhelek
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Ulrichsweb
- EBSCO