Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1003826

Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay


Jagatić Korenika, Ana-Marija; Puhelek, Ivana; Tomaz, Ivana; Jeromel, Ana
Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 3; 96-101 doi:10.31727/gzb.42.3.12 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1003826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay
(Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines)

Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 3; 96-101

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV
(Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV)

Sažetak
Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae i bayanus kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 70 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 7 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil-estera, izoamil i izobutil-acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost (OAV) pojedinih aromatskih spojeva koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jagatić Korenika, Ana-Marija; Puhelek, Ivana; Tomaz, Ivana; Jeromel, Ana
Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 3; 96-101 doi:10.31727/gzb.42.3.12 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Jagatić Korenika, A., Puhelek, I., Tomaz, I. & Jeromel, A. (2019) Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay. Glasnik zaštite bilja, 42 (3), 96-101 doi:10.31727/gzb.42.3.12.
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Puhelek, Ivana and Tomaz, Ivana and Jeromel, Ana}, year = {2019}, pages = {96-101}, DOI = {10.31727/gzb.42.3.12}, keywords = {´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.3.12}, volume = {42}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay}, keyword = {´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV} }
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Puhelek, Ivana and Tomaz, Ivana and Jeromel, Ana}, year = {2019}, pages = {96-101}, DOI = {10.31727/gzb.42.3.12}, keywords = {Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.3.12}, volume = {42}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines}, keyword = {Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Ulrichsweb
  • EBSCO


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font