Pregled bibliografske jedinice broj: 1003750
ZASTUPLJENOST MEDITERANSKE PREHRANE MEĐU GIMNAZIJALCIMA IZ SPLITA
ZASTUPLJENOST MEDITERANSKE PREHRANE MEĐU GIMNAZIJALCIMA IZ SPLITA // Book of Abstracts / Jozinović, Antun (ur.).
Split: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Faculty of Technology (University of Tuzla), 2018. str. 13-13 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1003750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ZASTUPLJENOST MEDITERANSKE PREHRANE MEĐU GIMNAZIJALCIMA IZ SPLITA
(MEDITERRANEAN DIET ADHERENCE AMONG HIGH SCHOOL STUDENTS FROM SPLIT)
Autori
Gabrijela Đivić, Ajka Relja, Maja Vatavuk, Marijana Vučković, Lucija Oršulić, Fiorella Pia Salvatore, Ivana Carev, Dora Bučan, Ivana Kolčić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Jozinović, Antun - Split : Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Faculty of Technology (University of Tuzla), 2018, 13-13
ISBN
978-953-7803-09-4
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mediteranska prehrana, gimnazijalci, ITM, Split
(Mediterranean diet, high school students, BMI, Split)
Sažetak
Uvod: Mediteranska prehrana podrazumijeva svakodnevni unos cjelovitih žitarica, voća, povrća, maslinovog ulja i orašastih plodova, kao i svakodnevnu umjerenu konzumaciju crnog vina i mliječnih proizvoda, tjedni unos mahunarki, krumpira, ribe, jaja i peradi te vrlo nizak unos crvenog mesa i slatkiša. Cilj istraživanja: Cilj istraživanja bio je ispitati zastupljenost mediteranske prehrane među gimnazijalcima u Splitu. Materijali i metode: Presječno istraživanje provedeno je tijekom svibnja 2018. g. među učenicima trećih razreda gimnazija iz Splita (n=503). Učenici su ispunili upitnik o prehrambenim navikama na temelju kojeg smo izračunali indeks mediteranske prehrane. Rezultati: Ukupno se 6, 2% učenika i 5, 6% učenica hranilo po principu mediteranske prehrane. Učenici su najbolje slijedili preporuke piramide mediteranske prehrane za krumpir (87, 7%). Primjerenu konzumaciju voća imalo je 55, 6% učenika, žitarica njih 30, 5%, dok je svakodnevna konzumacija povrća u najmanje 2 obroka zabilježena u 14, 4% učenika, a maslinovog ulja u 9, 6% učenika. Logističkom regresijom zabilježena je povezanost između mediteranske prehrane i ITM-a (OR 1, 32 ; 95% CI 1, 09-1, 6 ; P=0, 004 ), sati provedenih sjedeći (OR 1, 13 ; 95% CI 1, 01-1, 25 ; P=0, 027) i percepcije sreće (OR 1, 61 ; 95% CI 1, 11-2, 33 ; P=0, 012). Zaključak: Zabilježena je izuzetno niska zastupljenost mediteranske prehrane među gimnazijalcima iz Splita. Potrebno je hitno uložiti napore u promoviranju ovog zdravog načina života.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Medicinski fakultet, Split