Pregled bibliografske jedinice broj: 1003572
Količina fosfora u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba
Količina fosfora u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba // Glasnik zaštite bilja, 3 (2019), 28-32 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1003572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina fosfora u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba
(Phosphorus content in celeriac on the market of Zagreb)
Autori
Petek, Marko ; Fabek Uher, Sanja ; Karažija, Tomislav ; Jurišić, Anita ; Lazarević, Boris ; Herak Ćustić, Mirjana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 3
(2019);
28-32
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Apium graveolens L., dnevne potrebe, makroelementi, minerali, povrće
(Apium graveolens L., daily need, macroelements, minerals, vegetables)
Sažetak
Celer je povrće koje se odlikuje visokom nutritivnom i zdravstvenom vrijednosti. Fosfor je u ljudskom organizmu od iznimne važnosti za žuč, bubrege i probavu. Dnevna potreba u ljudskoj ishrani za fosforom kod odraslog čovjeka iznosi 700 mg. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količine fosfora u korijenu celera korjenaša prikupljenom na tržištu grada Zagreba. Uzorkovanje je provedeno 2016. na dvije tržnice, u dva trgovačka lanca i u dvije trgovine ekološkim proizvodima. Uzorci su sušeni na 105 °C do konstantne mase nakon čega su mljeveni i homogenizirani. Nakon razgradnje s HNO3 i HClO4 fosfor je određen spektrofotometrijski. Rezultati istraživanja pokazali su znatno variranje u količini fosfora u korijenu celera, u suhoj tvari od 0, 50 do 0, 93% P, a u svježoj tvari od 67 do 90 mg P/100 g svježe tvari, ovisno o prodajnom kanalu. Konzumacijom 100 g celera iz ovog istraživanja može se podmiriti od 9, 8 do čak 12, 8%. dnevnih potreba za fosforom.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Karažija
(autor)
Marko Petek
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)
Boris Lazarević
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts