Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1003552

Sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u različitim razvojnim stadijima


Dujmović, Mia
Sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u različitim razvojnim stadijima, 2018., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1003552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u različitim razvojnim stadijima
(Content of phenolic compounds and antioxidant capacity of Chinese cabbage (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) in different development stages)

Autori
Dujmović, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
50

Mentor
Šola, Ivana

Neposredni voditelj
Vujčić Bok, Valerija

Ključne riječi
ferulična kiselina, izoramnetin, kempferol, kvercetin, sinapinska kiselina
(ferulic acid, isorhamnetin, kaempferol, quercetin, sinapic acid)

Sažetak
Sadržaj fenolnih spojeva, kao i njihov antioksidacijski kapacitet, ovise o razvojnom stadiju biljke. Do sada su u dostupnoj literaturi informacije o sadržaju fenolnih spojeva i antioksidacijskom kapacitetu pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) zabilježene samo za odrasle biljke, no ne postoje usporedni podaci o kvalitativnom i kvantitativnom sadržaju fenolnih spojeva i antioksidacijskom kapacitetu različitih razvojnih stadija ove vrste. Stoga je u ovom radu ispitano pet različitih razvojnih stadija pekinškog kupusa ; prvi stadij su činile mlade biljke s otvorenim kotiledonama, drugom stadiju pripadale su biljke s razvijenim dvjema kotiledonama i dva prava lista, trećem biljke s četiri lista, a biljke četvrtog i petog stadija imale su po šest, odnosno deset razvijenih listova. Spektrofotometrijski je određen sadržaj ukupnih fenola, flavonola i hidroksicimetnih kiselina, metodom tekućinske kromatografije visoke moći razlučivanja su identificirani i kvantificirani najzastupljeniji pojedinačni flavonoidi i fenolne kiseline, te je određen antioksidacijski kapacitet pet razvojnih stadija pekinškog kupusa metodama koje se temelje na redukciji radikala ABTS (2, 2'-azinobis (3- etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina)) i DPPH (2, 2-difenil-pikrilhidrazil), te metodom određivanja antioksidacijske jakosti redukcijom željeza (FRAP, eng. ferric reducing/antioxidant power). Rezultati su pokazali da se najraniji stadij (samo kotiledone) pekinškog kupusa na razini količine ukupnih fenola, flavonola, hidroksicimetnih kiselina i kvercetina, kao i antioksidacijskog kapaciteta statistički ne razlikuje (p≤0.05) od stadija sa šest ili deset listova. Ova tri stadija ujedno imaju i značajno veće vrijednosti spomenutih parametara u odnosu na stadij s kotiledonima i dva prava lista ili stadij sa četiri lista.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Šola (mentor)

Avatar Url Mia Dujmović (autor)

Avatar Url Valerija Vujčić Bok (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dujmović, Mia
Sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u različitim razvojnim stadijima, 2018., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Dujmović, M. (2018) 'Sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u različitim razvojnim stadijima', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujmovi\'{c}, Mia}, year = {2018}, pages = {50}, keywords = {feruli\v{c}na kiselina, izoramnetin, kempferol, kvercetin, sinapinska kiselina}, title = {Sadr\v{z}aj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekin\v{s}kog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u razli\v{c}itim razvojnim stadijima}, keyword = {feruli\v{c}na kiselina, izoramnetin, kempferol, kvercetin, sinapinska kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujmovi\'{c}, Mia}, year = {2018}, pages = {50}, keywords = {ferulic acid, isorhamnetin, kaempferol, quercetin, sinapic acid}, title = {Content of phenolic compounds and antioxidant capacity of Chinese cabbage (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) in different development stages}, keyword = {ferulic acid, isorhamnetin, kaempferol, quercetin, sinapic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font