Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1002391

Utjecaj hladne maceracije masulja na kemijska i senzorna svojstva vina cv. VUGAVA (Vitis vinifera L.)


Ivić, Stipe
Utjecaj hladne maceracije masulja na kemijska i senzorna svojstva vina cv. VUGAVA (Vitis vinifera L.), 2011., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1002391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hladne maceracije masulja na kemijska i senzorna svojstva vina cv. VUGAVA (Vitis vinifera L.)
(Influence of Cold Maceration on Chemical and Sensory Properties of Vugava)

Autori
Ivić, Stipe

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.12

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Herjavec, Stanislava

Ključne riječi
Metanol, hladna maceracija, Vugava vino, senzorno ocjenjivanje vina
(Methanol, cold maceration, Vugava wine, sensory wine evaluation)

Sažetak
U Dalmaciji se proizvodi nekoliko vrhunskih bijelih vina, uglavnom koristeći autohtone kultivare grožđa, a među njima je kultivar Vugava. Cilj ovog rada bio je ispitati učinak duljine macerkontakta s kožicom na fizikalno- kemijska, kao i senzorna svojstva vina Vugava za 2006 i 2007 godinu. Kemijske analize osnovnih komponenata vina provedene su standardnim metodama. GC-FID metodom je određen metanol (EC, 2000). Senzorna svojstva su ocijenjena metodom 100 bodova i ranking metodom. U osnovnim sastojcima vina: alkoholu, ukupnoj kiselosti i ekstraktu bez šećera nije bilo signifikantnih razlika između vina pojedinih tretmana niti u jednoj godini istraživanja. U koncentraciji ukupnih viših alkohola, kao i pojedinačno izoamilnog alkohola ustanovljene su signifikantne razlike između vina pojedinih tretmana u berbi 2006 godine. Vina hladne maceracije sadržavala su značajno manje i podjednake koncentracije viših alkohola u odnosu na vina tretmana brza prerada. U berbi 2007 u vinima svih tretmana ustanovljene su podjednake i veće koncentracije ovih spojeva, pretpostavljamo kao rezultat slabije bistroće ishodnih moštova nego u prethodnoj godini. U koncentraciji izobutanola i n-propanola nije bilo signifikantnih razlika obzirom na godinu i primjenjeni tretman. Vina svih tretmana, neovisno o godini berbe, sadržavala su relativno niske koncentracije etilacetata. Hladna maceracija masulja nije utjecala na promjene u koncentraciji metanola u vinima niti u jednoj godini istraživanja. Rezultati senzornog ocjenjivanja pokazuju da je kako po ukupnom dojmu kvalitete, tako i po aromatskoj kompleksnosti najbolje ocjenjeno vino Vugave dobiveno hladnom maceracijom masulja 20 sati na 10 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stipe Ivić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivić, Stipe
Utjecaj hladne maceracije masulja na kemijska i senzorna svojstva vina cv. VUGAVA (Vitis vinifera L.), 2011., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Ivić, S. (2011) 'Utjecaj hladne maceracije masulja na kemijska i senzorna svojstva vina cv. VUGAVA (Vitis vinifera L.)', magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivi\'{c}, Stipe}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {Metanol, hladna maceracija, Vugava vino, senzorno ocjenjivanje vina}, title = {Utjecaj hladne maceracije masulja na kemijska i senzorna svojstva vina cv. VUGAVA (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Metanol, hladna maceracija, Vugava vino, senzorno ocjenjivanje vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivi\'{c}, Stipe}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {Methanol, cold maceration, Vugava wine, sensory wine evaluation}, title = {Influence of Cold Maceration on Chemical and Sensory Properties of Vugava}, keyword = {Methanol, cold maceration, Vugava wine, sensory wine evaluation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font