Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1002014

Biofortifikacija lisnatog povrća kondicioniranjem medija za uzgoj


Prebeg, Lucija
Biofortifikacija lisnatog povrća kondicioniranjem medija za uzgoj, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1002014 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biofortifikacija lisnatog povrća kondicioniranjem medija za uzgoj
(Biofortification of leafy vegetables by conditioning the growing media)

Autori
Prebeg, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2018

Stranica
24

Mentor
Lončarić, Zdenko

Ključne riječi
selen ; biofortifikacija ; lisnato povrće ; matovilac
(selenium ; biofortification ; leafy vegetables ; lamb's lettuce)

Sažetak
Lisnato povrće dio je svakodnevne prehrane ljudi i uzgaja se u gotovo svim državama svijeta. Istovremeno, u svijetu postoji pothranjenost ljudi mikroelementima zbog osiromašenosti pojedinih tala mikroelementima, a među njima i selenom. Problem pothranjenosti moguće je riješiti biofortifikacijom, agrotehničkom mjerom gnojidbe tla i/ili usjeva mikroelementima, biljka usvaja i skladišti u jestivom dijelu povećane koncentracije dodanih mikroelemenata, a konzumacijom biofortificiranih biljaka u prehrambeni lanac unosimo veće količine elemente koji su bili u deficitu. Cilj ovog istraživanja bio je, dodavanjem Se u medij za uzgoj, istražiti utjecaj biofortifikacije matovilca (Valerianella locusta L.) na koncentracije selena u listu. Pokus je proveden upotrebom tri različita medija za uzgoj. Utvrđeno je da dodani selen nije utjecao na prinos matovilca, ali da različiti mediji za uzgoj (komercijalni supstrat, vermikompost i njihova smjesa u omjeru 1:1) imaju utjecaja na visinu prinosa. Pri tome je smjesa komercijalnog susptrata i vermikomposta u omjeru 1:1 rezultirala prinosom matovilca u rangu prinosa na komercijalnom supstratu, što znači da upotreba vermikomposta može značajno reducirati potrošnju supstrata. Koncentracija selena u listu povećana je biofortifikacijom 173 puta u odnosu na kontrolni tretman bez dodatka selena. Dakle, biofortifikacija matovilca selenom ima veliki potencijal smanjiti pothranjenost ljudi selenom jer je za potreban dnevni unos selena od 55 μg dovoljno konzumirati 48, 9 g svježeg lista biofortificiranog matovilca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zdenko Lončarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Prebeg, Lucija
Biofortifikacija lisnatog povrća kondicioniranjem medija za uzgoj, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Prebeg, L. (2018) 'Biofortifikacija lisnatog povrća kondicioniranjem medija za uzgoj', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prebeg, Lucija}, year = {2018}, pages = {24}, keywords = {selen, biofortifikacija, lisnato povr\'{c}e, matovilac}, title = {Biofortifikacija lisnatog povr\'{c}a kondicioniranjem medija za uzgoj}, keyword = {selen, biofortifikacija, lisnato povr\'{c}e, matovilac}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prebeg, Lucija}, year = {2018}, pages = {24}, keywords = {selenium, biofortification, leafy vegetables, lamb's lettuce}, title = {Biofortification of leafy vegetables by conditioning the growing media}, keyword = {selenium, biofortification, leafy vegetables, lamb's lettuce}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font