Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1002013

Biofortifikacija paprike selenom


Majstorović, Petra
Biofortifikacija paprike selenom, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1002013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biofortifikacija paprike selenom
(Biofortification of pepper by selenium)

Autori
Majstorović, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2018

Stranica
20

Mentor
Lončarić, Zdenko

Ključne riječi
pothranjenost ; selen ; biofortifikacija ; paprika
(malnutrition ; selenium ; biofortification ; pepper)

Sažetak
Selen je esencijalni element koji je izrazito važan, tj. neophodan za ljude, kao antioksidans štiti stanice od oksidativnog stresa te sudjeluje u imunološkim reakcijama organizma. Zbog velikog utjecaja na zdravlje, a malog unosa prehranom u Hrvatskoj, Europi i širom po svijetu, značajna su istraživanja utjecaja biofortifikacije na koncentraciju selena u konzumnim dijelovima biljaka. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja agronomske biofortifikacije paprike na koncentraciju selena u plodu. Na pokusnim parcelicama obavljena su 2 tretmana ; bez aplikacije selena i aplikacija selena predsjetveno po površini tla u količini 10 g Se ha-1 u obliku natrijevog selenata (Na2SeO4). Izmjerene koncentracije mikroelemenata i toksičnih elemenata u tlu su ispod granice maksimalno dopuštenih koncentracija, što znači da je analizirano urbano vrtno tlo povoljno za poljoprivrednu proizvodnju. Poljskim je pokusom utvrđeno da biofortifikacija paprike selenom ne utječe na prinos ploda paprike, ali je povećana koncentracija selena u plodu s 27, 5 μg kg-1 na 329, 1 μg kg-1 suhe tvari, a koncentracije selena u stabljici i listu paprike bile su još veće. Najznačajniji učinak biofortifikacije je sedmerostruko povećanje koncentracije selena (s 4, 98 na 34, 60 μg kg-1) u svježem plodu paprike za proizvodnju ajvara, što znači da konzumiranje 100 g biofortificiranog ploda paprike osigurava 6, 3 % dnevno potrebnih količina selena (3, 46 od potrebnih 55 μg Se dnevno).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zdenko Lončarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Majstorović, Petra
Biofortifikacija paprike selenom, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Majstorović, P. (2018) 'Biofortifikacija paprike selenom', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majstorovi\'{c}, Petra}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {pothranjenost, selen, biofortifikacija, paprika}, title = {Biofortifikacija paprike selenom}, keyword = {pothranjenost, selen, biofortifikacija, paprika}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majstorovi\'{c}, Petra}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {malnutrition, selenium, biofortification, pepper}, title = {Biofortification of pepper by selenium}, keyword = {malnutrition, selenium, biofortification, pepper}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font