Pregled bibliografske jedinice broj: 1002013
Biofortifikacija paprike selenom
Biofortifikacija paprike selenom, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1002013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biofortifikacija paprike selenom
(Biofortification of pepper by selenium)
Autori
Majstorović, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
20
Mentor
Lončarić, Zdenko
Ključne riječi
pothranjenost ; selen ; biofortifikacija ; paprika
(malnutrition ; selenium ; biofortification ; pepper)
Sažetak
Selen je esencijalni element koji je izrazito važan, tj. neophodan za ljude, kao antioksidans štiti stanice od oksidativnog stresa te sudjeluje u imunološkim reakcijama organizma. Zbog velikog utjecaja na zdravlje, a malog unosa prehranom u Hrvatskoj, Europi i širom po svijetu, značajna su istraživanja utjecaja biofortifikacije na koncentraciju selena u konzumnim dijelovima biljaka. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja agronomske biofortifikacije paprike na koncentraciju selena u plodu. Na pokusnim parcelicama obavljena su 2 tretmana ; bez aplikacije selena i aplikacija selena predsjetveno po površini tla u količini 10 g Se ha-1 u obliku natrijevog selenata (Na2SeO4). Izmjerene koncentracije mikroelemenata i toksičnih elemenata u tlu su ispod granice maksimalno dopuštenih koncentracija, što znači da je analizirano urbano vrtno tlo povoljno za poljoprivrednu proizvodnju. Poljskim je pokusom utvrđeno da biofortifikacija paprike selenom ne utječe na prinos ploda paprike, ali je povećana koncentracija selena u plodu s 27, 5 μg kg-1 na 329, 1 μg kg-1 suhe tvari, a koncentracije selena u stabljici i listu paprike bile su još veće. Najznačajniji učinak biofortifikacije je sedmerostruko povećanje koncentracije selena (s 4, 98 na 34, 60 μg kg-1) u svježem plodu paprike za proizvodnju ajvara, što znači da konzumiranje 100 g biofortificiranog ploda paprike osigurava 6, 3 % dnevno potrebnih količina selena (3, 46 od potrebnih 55 μg Se dnevno).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zdenko Lončarić
(mentor)