Pregled bibliografske jedinice broj: 1001583
Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi
Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split : Osijek : Tuzla, 2018. str. 79-79 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1001583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi
(The presence of bacterial species Staphylococcus aureus in poultry meat)
Autori
Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Kiš, Maja ; Majnarić, Darko ; Sokolović, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Split : Osijek : Tuzla, 2018, 79-79
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Staphylococcus aureus ; meso ; perad
(Staphylococcus aureus ; meat ; poultry)
Sažetak
Bakterijska vrsta Staphylococcus aureus široko je rasprostranjena u prirodi i dio je fiziološke mikroflore 10-20 % ljudi, mnogih vrsta sisavaca i ptica. U ljudi uzrokuje niz bolesti od benignih kožnih infekcija do teških, za život opasnih infekcija koje se očituju apcesima, osteomijelitisom, pneumonijom, endokarditisom i sepsom. Bakterija tvori specifične čimbenike virulencije kao što su enzimi, egzotoksini i enterotoksini (SEs) koji joj omogućavaju prodor u organizam i uzrokovanje bolesti. Zastupljenost različitih stafilokoknih enterotoksina koje bakterija stvara te razvoj mehanizama rezistencije na antibiotike koji se koriste u liječenju stafilokoknih infekcija vrlo je važan klinički i epidemiološki problem. Enterotoksini su termostabilni i otporni na djelovanje proteolitičkih enzima, a neki od njih uzrokuju alimentarne intoksikacije u ljudi. Tijekom 2017. godine pretraženo je 257 uzoraka mesa peradi (sirovo meso trupova) prema kriterijima navedenim u Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu (ožujak, 2011.). Nalaz bakterijske vrste S. aureus u 29 (11, 3 %) uzoraka nije udovoljavao navedenom kriteriju u Vodiču. Osim stafilokoka, uzorci su pretraženi još na sljedeće parametre: Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae, sulfitreducirajuće klostridije i aerobne mezofilne bakterije. U tri (1, 2 %) uzoraka dokazane su bakterije iz roda Salmonella.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita