Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001549

Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine


Furmeg, Sanja; Jaki Tkalec, Vesna; Kiš, Maja; Sokolović, Jadranka; Majnarić, Darko; Cvetnić, Željko
Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine // XIII. simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, M. (ur.).
Zagreb: CRESCAT d.o.o. Zagreb, 2019. str. 140-144 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1001549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine
(Presence of the genus Campylobacter in broiler neck skin during the summer period of 2018)

Autori
Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Kiš, Maja ; Sokolović, Jadranka ; Majnarić, Darko ; Cvetnić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XIII. simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, M. - Zagreb : CRESCAT d.o.o. Zagreb, 2019, 140-144

Skup
XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.05.2019. - 11.05.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Campylobacter spp. ; kože vratova tovnih pilića ; kontaminacija ; dobra higijenska praksa
(Campylobacter spp. ; broiler neck skin ; contamination ; good hygiene practices)

Sažetak
Bakterije roda Campylobacter uzrokuju bolest kampilobakteriozu, zoonozu koja se na čovjeka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Najčešće infekcije kod ljudi izazivaju Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. Campylobacter spp. je široko rasprostranjen, možemo ga naći u svim vrstama mesa i proizvodima od mesa, nepasteriziranom mlijeku i proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, rjeđe u jajima, ali i u ostaloj hrani ako je došlo do križne kontaminacije te u kontaminiranoj vodi. U posljednjih desetak godina Campylobacter spp. je načešći uzročnik bakterijskog trovanja hranom kod ljudi u Europskoj Uniji i u SAD-u. Kampilobakterioza je učestalija ljeti, jer više temperature pogoduju rastu uzročnika ove bolesti. Tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine kroz 4 tjedna sakupljeno je 60 uzoraka kože vratova tovnih pilića iz tri klaonice koji su pretraživani na bakterije iz roda Campylobacter. Dobiveni rezultati pokazuju da od ukupnog broja pretraženih uzoraka, 31 (52%) uzorak je bio nesukladan prema Uredbi Komisije (EU) 2017/1495 (MDK <1000 cfu/g). Uzorci su obrađeni prema standardnoj metodi za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja Campylobacter spp. (HRN EN ISO 10272-2:2017). Zbog osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane, a s obzirom na patogenost bakterija iz roda Campylobacter, od iznimnog su značenja termička obrada hrane, dezinfekcija vode, sprječavanje križne kontaminacije te higijena prostora u kojem se hrana priprema.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Jaki Tkalec (autor)

Avatar Url Darko Majnarić (autor)

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Avatar Url Željko Cvetnić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Furmeg, Sanja; Jaki Tkalec, Vesna; Kiš, Maja; Sokolović, Jadranka; Majnarić, Darko; Cvetnić, Željko
Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine // XIII. simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, M. (ur.).
Zagreb: CRESCAT d.o.o. Zagreb, 2019. str. 140-144 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Furmeg, S., Jaki Tkalec, V., Kiš, M., Sokolović, J., Majnarić, D. & Cvetnić, Ž. (2019) Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine. U: Balenović, M. (ur.)XIII. simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Furmeg, Sanja and Jaki Tkalec, Vesna and Ki\v{s}, Maja and Sokolovi\'{c}, Jadranka and Majnari\'{c}, Darko and Cvetni\'{c}, \v{Z}eljko}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2019}, pages = {140-144}, keywords = {Campylobacter spp., ko\v{z}e vratova tovnih pili\'{c}a, kontaminacija, dobra higijenska praksa}, title = {Prisutnost roda Campylobacter u ko\v{z}ama vratova tovnih pili\'{c}a tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine}, keyword = {Campylobacter spp., ko\v{z}e vratova tovnih pili\'{c}a, kontaminacija, dobra higijenska praksa}, publisher = {CRESCAT d.o.o. Zagreb}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Furmeg, Sanja and Jaki Tkalec, Vesna and Ki\v{s}, Maja and Sokolovi\'{c}, Jadranka and Majnari\'{c}, Darko and Cvetni\'{c}, \v{Z}eljko}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2019}, pages = {140-144}, keywords = {Campylobacter spp., broiler neck skin, contamination, good hygiene practices}, title = {Presence of the genus Campylobacter in broiler neck skin during the summer period of 2018}, keyword = {Campylobacter spp., broiler neck skin, contamination, good hygiene practices}, publisher = {CRESCAT d.o.o. Zagreb}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font