Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001215

Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće


Ravić, Ivica; Ostović, Mario; Kovačić, Matija; Ekert Kabalin, Anamaria; Matković, Kristina; Sabolek, Ivana; Pavičić, Željko; Žura Žaja, Ivona; Valpotić, Hrvoje; Horvatek Tomić, Danijela
Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće // Zbornik / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019. str. 145-149 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1001215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće
(Seasonal impact on the occurrence of fungi in broiler feed)

Autori
Ravić, Ivica ; Ostović, Mario ; Kovačić, Matija ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Matković, Kristina ; Sabolek, Ivana ; Pavičić, Željko ; Žura Žaja, Ivona ; Valpotić, Hrvoje ; Horvatek Tomić, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik / Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019, 145-149

Skup
XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.05.2019. - 11.05.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
tovni pilići ; gljivice ; hrana ; godišnje razdoblje
(broilers ; fungi ; feed ; season)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi broj i kvalitativni sastav gljivica u hrani za tovne piliće u različitim razdobljima godine, s naglaskom na vrste iz roda Aspergillus kao jednima od najpatogenijih gljivica za perad. Uzorci hrane (n=5) uzimani su izravno iz hranilica jedanput na tjedan tijekom 36-dnevnog tova u ljetnom i zimskom razdoblju godine, u komercijalnim uvjetima proizvodnje. Pilići su hranjeni ad libitum kompletnim krmnim smjesama. Podatci su analizirani referentnim programom Statistica v. 13.4. Rezultati istraživanja pokazali su da je broj gljivica u hrani bio najmanji u prvom tjednu tova, značajno veći u trećem, a najveći u posljednjem, petom tjednu tijekom oba razdoblja (p<0, 05 sve). Broj gljivica bio je značajno veći u prvom i četvrtom tjednu tova tijekom ljetnog razdoblja u usporedbi sa zimskim, ali i u prosjeku tijekom tova ljeti (p<0, 05 sve). Tijekom oba razdoblja iz hrane je u prosjeku izdvojeno najviše kvasaca, no značajno više ljeti (p<0, 05). Godišnje razdoblje nije imalo utjecaja na prosječan broj plijesni A. niger, A. terreus, Cladosporium sp., Fusarium sp. i Rhizopus sp., dok je A. flavus bio značajno češće izdvojen iz hrane u toplom, a Mucor sp. i Penicillium sp. u hladnom razdoblju godine (p<0, 05 sve). Može se zaključiti da učestalost i zastupljenost pojedinih vrsta gljivica u hrani za piliće u tovu ovise o razdoblju godine. Više pozornosti higijeni hrane za tovne piliće trebalo bi pridati tijekom toplijih mjeseci u godini.

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju:

Ravić, Ivica; Ostović, Mario; Kovačić, Matija; Ekert Kabalin, Anamaria; Matković, Kristina; Sabolek, Ivana; Pavičić, Željko; Žura Žaja, Ivona; Valpotić, Hrvoje; Horvatek Tomić, Danijela
Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće // Zbornik / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019. str. 145-149 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Ravić, I., Ostović, M., Kovačić, M., Ekert Kabalin, A., Matković, K., Sabolek, I., Pavičić, Ž., Žura Žaja, I., Valpotić, H. & Horvatek Tomić, D. (2019) Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće. U: Balenović, M. (ur.)Zbornik.
@article{article, author = {Ravi\'{c}, Ivica and Ostovi\'{c}, Mario and Kova\v{c}i\'{c}, Matija and Ekert Kabalin, Anamaria and Matkovi\'{c}, Kristina and Sabolek, Ivana and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and \v{Z}ura \v{Z}aja, Ivona and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Horvatek Tomi\'{c}, Danijela}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2019}, pages = {145-149}, keywords = {tovni pili\'{c}i, gljivice, hrana, godi\v{s}nje razdoblje}, title = {Utjecaj godi\v{s}njeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne pili\'{c}e}, keyword = {tovni pili\'{c}i, gljivice, hrana, godi\v{s}nje razdoblje}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ravi\'{c}, Ivica and Ostovi\'{c}, Mario and Kova\v{c}i\'{c}, Matija and Ekert Kabalin, Anamaria and Matkovi\'{c}, Kristina and Sabolek, Ivana and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and \v{Z}ura \v{Z}aja, Ivona and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Horvatek Tomi\'{c}, Danijela}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2019}, pages = {145-149}, keywords = {broilers, fungi, feed, season}, title = {Seasonal impact on the occurrence of fungi in broiler feed}, keyword = {broilers, fungi, feed, season}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font