Pregled bibliografske jedinice broj: 1001215
Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće
Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće // Zbornik / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019. str. 145-149 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1001215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj godišnjeg razdoblja na pojavnost gljivica u hrani za tovne piliće
(Seasonal impact on the occurrence of fungi in broiler feed)
Autori
Ravić, Ivica ; Ostović, Mario ; Kovačić, Matija ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Matković, Kristina ; Sabolek, Ivana ; Pavičić, Željko ; Žura Žaja, Ivona ; Valpotić, Hrvoje ; Horvatek Tomić, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik
/ Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019, 145-149
Skup
XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.05.2019. - 11.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tovni pilići ; gljivice ; hrana ; godišnje razdoblje
(broilers ; fungi ; feed ; season)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi broj i kvalitativni sastav gljivica u hrani za tovne piliće u različitim razdobljima godine, s naglaskom na vrste iz roda Aspergillus kao jednima od najpatogenijih gljivica za perad. Uzorci hrane (n=5) uzimani su izravno iz hranilica jedanput na tjedan tijekom 36-dnevnog tova u ljetnom i zimskom razdoblju godine, u komercijalnim uvjetima proizvodnje. Pilići su hranjeni ad libitum kompletnim krmnim smjesama. Podatci su analizirani referentnim programom Statistica v. 13.4. Rezultati istraživanja pokazali su da je broj gljivica u hrani bio najmanji u prvom tjednu tova, značajno veći u trećem, a najveći u posljednjem, petom tjednu tijekom oba razdoblja (p<0, 05 sve). Broj gljivica bio je značajno veći u prvom i četvrtom tjednu tova tijekom ljetnog razdoblja u usporedbi sa zimskim, ali i u prosjeku tijekom tova ljeti (p<0, 05 sve). Tijekom oba razdoblja iz hrane je u prosjeku izdvojeno najviše kvasaca, no značajno više ljeti (p<0, 05). Godišnje razdoblje nije imalo utjecaja na prosječan broj plijesni A. niger, A. terreus, Cladosporium sp., Fusarium sp. i Rhizopus sp., dok je A. flavus bio značajno češće izdvojen iz hrane u toplom, a Mucor sp. i Penicillium sp. u hladnom razdoblju godine (p<0, 05 sve). Može se zaključiti da učestalost i zastupljenost pojedinih vrsta gljivica u hrani za piliće u tovu ovise o razdoblju godine. Više pozornosti higijeni hrane za tovne piliće trebalo bi pridati tijekom toplijih mjeseci u godini.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Ivona Žura Žaja
(autor)
Kristina Matković
(autor)
Hrvoje Valpotić
(autor)
Danijela Horvatek
(autor)
Anamaria Ekert Kabalin
(autor)
Željko Pavičić
(autor)
Mario Ostović
(autor)