Pregled bibliografske jedinice broj: 1001168
Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića
Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića // XIII. simpozij Peradarski dani 2019. / XIII Symposium Poultry days 2019 : zbornik / proceedings / Mirta Balenović (ur.).
Zagreb, 2019. str. 172-180 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1001168 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića
(Feed addition of lemon and fennel essential oil influence on broilers performance, carcass composition and sensory meat quality)
Autori
Hengl, Brigita ; Kralik, Gordana ; Lilić, Slobodan ; Prukner-Radovčić, Estella ; Đidara, Mislav ; Šperanda, Marcela2
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XIII. simpozij Peradarski dani 2019. / XIII Symposium Poultry days 2019 : zbornik / proceedings
/ Mirta Balenović - Zagreb, 2019, 172-180
Skup
XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.05.2019. - 11.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Eterična ulja ; limun (Citrus limon) ; komorač (Foeniculum vulgare) ; tovni pilići
(Essential oils ; citrus (Citrus limon) ; fennel (Foeniculum vulgare) ; broilers)
Sažetak
Eterična ulja i njihove komponente uvelike se koriste u tovu pilića. Zbog njihovih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava, te djelovanja na poboljšanu probavljivost hrane može se očekivati njihov pozitivan utjecaj na zdravstveni status životinja, a time i bolje krajnje rezultate tova. Pokus je proveden na 96 pilića hibrida Ross u kojemu je pokusnoj skupini dodan u hranu pripravak AromaCorm® (Ireks Aroma, Hrvatska) u koncentraciji od 0, 4 %. U ovom istraživanju utvrđeno je da su pilići pokusne skupine imali značajno (P˂0, 05) veću tjelesnu masu 25. dana pokusa, dok kasnije te razlike nisu bile značajne. Konverzija hrane bila je podjednaka, što je rezultiralo većom masom trupa i podjednakim randmanom. Veća masa krila, batka sa zabatkom i leđa utvrđena je u skupini hranjenoj s dodatkom eteričnih ulja limuna i komorača, ali bez značajnih razlika. Sve praćene senzorske karakteristike mesa prsa i batka sa zabatkom bile su bolje u mesu pokusne skupine, a značajno (P˂0, 05) bolje bile su boja, tekstura, sočnost, mekoća i prihvatljivost mirisa u mesu prsa, a u mesu batka sa zabatkom tekstura, sočnost i mekoća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mislav Đidara
(autor)
Estella Prukner-Radovčić
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Brigita Hengl
(autor)