Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001168

Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića


Hengl, Brigita; Kralik, Gordana; Lilić, Slobodan; Prukner-Radovčić, Estella; Đidara, Mislav; Šperanda, Marcela2
Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića // XIII. simpozij Peradarski dani 2019. / XIII Symposium Poultry days 2019 : zbornik / proceedings / Mirta Balenović (ur.).
Zagreb, 2019. str. 172-180 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1001168 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića
(Feed addition of lemon and fennel essential oil influence on broilers performance, carcass composition and sensory meat quality)

Autori
Hengl, Brigita ; Kralik, Gordana ; Lilić, Slobodan ; Prukner-Radovčić, Estella ; Đidara, Mislav ; Šperanda, Marcela2

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XIII. simpozij Peradarski dani 2019. / XIII Symposium Poultry days 2019 : zbornik / proceedings / Mirta Balenović - Zagreb, 2019, 172-180

Skup
XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.05.2019. - 11.05.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Eterična ulja ; limun (Citrus limon) ; komorač (Foeniculum vulgare) ; tovni pilići
(Essential oils ; citrus (Citrus limon) ; fennel (Foeniculum vulgare) ; broilers)

Sažetak
Eterična ulja i njihove komponente uvelike se koriste u tovu pilića. Zbog njihovih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava, te djelovanja na poboljšanu probavljivost hrane može se očekivati njihov pozitivan utjecaj na zdravstveni status životinja, a time i bolje krajnje rezultate tova. Pokus je proveden na 96 pilića hibrida Ross u kojemu je pokusnoj skupini dodan u hranu pripravak AromaCorm® (Ireks Aroma, Hrvatska) u koncentraciji od 0, 4 %. U ovom istraživanju utvrđeno je da su pilići pokusne skupine imali značajno (P˂0, 05) veću tjelesnu masu 25. dana pokusa, dok kasnije te razlike nisu bile značajne. Konverzija hrane bila je podjednaka, što je rezultiralo većom masom trupa i podjednakim randmanom. Veća masa krila, batka sa zabatkom i leđa utvrđena je u skupini hranjenoj s dodatkom eteričnih ulja limuna i komorača, ali bez značajnih razlika. Sve praćene senzorske karakteristike mesa prsa i batka sa zabatkom bile su bolje u mesu pokusne skupine, a značajno (P˂0, 05) bolje bile su boja, tekstura, sočnost, mekoća i prihvatljivost mirisa u mesu prsa, a u mesu batka sa zabatkom tekstura, sočnost i mekoća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Hengl, Brigita; Kralik, Gordana; Lilić, Slobodan; Prukner-Radovčić, Estella; Đidara, Mislav; Šperanda, Marcela2
Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića // XIII. simpozij Peradarski dani 2019. / XIII Symposium Poultry days 2019 : zbornik / proceedings / Mirta Balenović (ur.).
Zagreb, 2019. str. 172-180 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Hengl, B., Kralik, G., Lilić, S., Prukner-Radovčić, E., Đidara, M. & Šperanda, M. (2019) Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića. U: Mirta Balenović (ur.)XIII. simpozij Peradarski dani 2019. / XIII Symposium Poultry days 2019 : zbornik / proceedings.
@article{article, author = {Hengl, Brigita and Kralik, Gordana and Lili\'{c}, Slobodan and Prukner-Radov\v{c}i\'{c}, Estella and \DJidara, Mislav and \v{S}peranda, Marcela2}, year = {2019}, pages = {172-180}, keywords = {Eteri\v{c}na ulja, limun (Citrus limon), komora\v{c} (Foeniculum vulgare), tovni pili\'{c}i}, title = {Utjecaj dodatka eteri\v{c}nih ulja limuna i komora\v{c}a u hranu na tovna i klaoni\v{c}ka svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pili\'{c}a}, keyword = {Eteri\v{c}na ulja, limun (Citrus limon), komora\v{c} (Foeniculum vulgare), tovni pili\'{c}i}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hengl, Brigita and Kralik, Gordana and Lili\'{c}, Slobodan and Prukner-Radov\v{c}i\'{c}, Estella and \DJidara, Mislav and \v{S}peranda, Marcela2}, year = {2019}, pages = {172-180}, keywords = {Essential oils, citrus (Citrus limon), fennel (Foeniculum vulgare), broilers}, title = {Feed addition of lemon and fennel essential oil influence on broilers performance, carcass composition and sensory meat quality}, keyword = {Essential oils, citrus (Citrus limon), fennel (Foeniculum vulgare), broilers}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font