Pregled bibliografske jedinice broj: 1000906
Utjecaj površinske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica
Utjecaj površinske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1000906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj površinske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica
(The influence of surface mould on the safety and quality of traditional fermented sausages)
Autori
Perković, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.04
Godina
2019
Stranica
173
Mentor
Kovačević, Dragan ; Pleadin, Jelka
Ključne riječi
plijesni ; mikotoksini ; Slavonski kulen ; Slavonska kobasica ; PCR
(moulds ; mycotoxins ; Slavonian kulen ; Slavonian sausage ; PCR)
Sažetak
Slavonski kulen i Slavonska kobasica su trajne kobasice koje se u seoskim domaćinstvima proizvode tradicionalnim tehnologijama, pri čemu se tijekom zrenja na površini proizvoda razvijaju plijesni. Cilj ovog rada bio je tradicionalnom i molekularnom metodom identificirati površinske plijesni te utvrditi njihov utjecaj na kvalitetu proizvoda i pojavnost mikotoksina okratoksina A (OTA) i aflatoksina B1 (AFB1). Reprenzentativnost uzorkovanja postignuta je odabirom pet proizvodnih lokaliteta na području Slavonije na kojima je pripremljeno 30 uzoraka Slavonskog kulena analiziranih nakon tri i šest mjeseci te 15 uzoraka Slavonske kobasice analiziranih nakon tri mjeseca proizvodnje. Prije faze zrenja, na tri uzorka namjerno su oštećeni ovitci. Ukupno je u oba proizvoda identificirano 322 izolata, uključujući 18 različitih vrsta plijesni, među kojima je dominirao rod Penicillium. Osim 11 Penicillium vrsta, izolirane su po dvije vrste iz rodova Aspergillus i Mucor te po jedna vrsta iz rodova Alternaria, Cladosporium i Eurotium. Identificirani su i mogući producenti OTA i AFB1, Penicillium verrucosum i Aspergillus flavus. OTA je određen u Slavonskom kulenu nakon šest mjeseci proizvodnje, a OTA i AFB1 u obje vrste uzoraka kojima su prethodno oštećeni ovitci. Istraživanje je pokazalo da je kontaminacija Slavonskog kulena i Slavonske kobasice mikotoksinima koje produciraju površinske plijesni moguća isključivo tijekom produženog zrenja ili kao posljedica oštećenosti ovitka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek