Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1000906

Utjecaj površinske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica


Perković, Irena
Utjecaj površinske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1000906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj površinske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica
(The influence of surface mould on the safety and quality of traditional fermented sausages)

Autori
Perković, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.04

Godina
2019

Stranica
173

Mentor
Kovačević, Dragan ; Pleadin, Jelka

Ključne riječi
plijesni ; mikotoksini ; Slavonski kulen ; Slavonska kobasica ; PCR
(moulds ; mycotoxins ; Slavonian kulen ; Slavonian sausage ; PCR)

Sažetak
Slavonski kulen i Slavonska kobasica su trajne kobasice koje se u seoskim domaćinstvima proizvode tradicionalnim tehnologijama, pri čemu se tijekom zrenja na površini proizvoda razvijaju plijesni. Cilj ovog rada bio je tradicionalnom i molekularnom metodom identificirati površinske plijesni te utvrditi njihov utjecaj na kvalitetu proizvoda i pojavnost mikotoksina okratoksina A (OTA) i aflatoksina B1 (AFB1). Reprenzentativnost uzorkovanja postignuta je odabirom pet proizvodnih lokaliteta na području Slavonije na kojima je pripremljeno 30 uzoraka Slavonskog kulena analiziranih nakon tri i šest mjeseci te 15 uzoraka Slavonske kobasice analiziranih nakon tri mjeseca proizvodnje. Prije faze zrenja, na tri uzorka namjerno su oštećeni ovitci. Ukupno je u oba proizvoda identificirano 322 izolata, uključujući 18 različitih vrsta plijesni, među kojima je dominirao rod Penicillium. Osim 11 Penicillium vrsta, izolirane su po dvije vrste iz rodova Aspergillus i Mucor te po jedna vrsta iz rodova Alternaria, Cladosporium i Eurotium. Identificirani su i mogući producenti OTA i AFB1, Penicillium verrucosum i Aspergillus flavus. OTA je određen u Slavonskom kulenu nakon šest mjeseci proizvodnje, a OTA i AFB1 u obje vrste uzoraka kojima su prethodno oštećeni ovitci. Istraživanje je pokazalo da je kontaminacija Slavonskog kulena i Slavonske kobasice mikotoksinima koje produciraju površinske plijesni moguća isključivo tijekom produženog zrenja ili kao posljedica oštećenosti ovitka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Irena Perković (autor)

Avatar Url Dragan Kovačević (mentor)

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Perković, Irena
Utjecaj površinske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Perković, I. (2019) 'Utjecaj površinske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perkovi\'{c}, Irena}, year = {2019}, pages = {173}, keywords = {plijesni, mikotoksini, Slavonski kulen, Slavonska kobasica, PCR}, title = {Utjecaj povr\v{s}inske plijesni na sigurnost i kvalitetu tradicionalnih fermentiranih kobasica}, keyword = {plijesni, mikotoksini, Slavonski kulen, Slavonska kobasica, PCR}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perkovi\'{c}, Irena}, year = {2019}, pages = {173}, keywords = {moulds, mycotoxins, Slavonian kulen, Slavonian sausage, PCR}, title = {The influence of surface mould on the safety and quality of traditional fermented sausages}, keyword = {moulds, mycotoxins, Slavonian kulen, Slavonian sausage, PCR}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font