Pregled bibliografske jedinice broj: 1000874
Metode za ubrzano zrenje mesa
Metode za ubrzano zrenje mesa, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki faklutet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1000874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode za ubrzano zrenje mesa
(Methods for tenderizing meat)
Autori
Nedić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki faklutet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.02
Godina
2019
Stranica
21
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
meso ; zrenje ; omekšavanje ; enzimi
(meat ; ripening ; tenderizing ; enzym)
Sažetak
Meso i mesni proizvodi značajan su prehrambeni izvor bjelančevina, vitamina B kompleksa i željeza koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Meso životinja prije, tijekom i poslije klanja prolazi kroz nekoliko faza procesa koji na kraju rezultiraju sa određenim strukturalnim svojstvima tog proizvoda. Voditelji tih faza i glavni pokretači svega, dakako su enzimi. Enzimskim promjenama i procesima podliježu proteini mesa što u konačnici dovodi do omekšavanja mesa. Proces koji vodi do poboljšanja mekoće naziva se 'zrenje' i potaknuto je proteolizom miofibrilarnih i vezivno tkivnih proteina. Uvođenje egzogenih otopina u mišiće životinja za klanje i peradi koje sadrže metalne ione kao što su Ca2+ ili Na+ pokazali su pozitivno djelovanje na omekšavanje mesa. Kroz ovaj rad ćemo razmotriti nekoliko načina za ubrzano zrenje (omekšavanje) mesa koristeći najrazličitije tehnike kojima se postižu određena svojstva mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)