Pregled bibliografske jedinice broj: 1000532
Benefiti i rizici mediteranske prehrane
Benefiti i rizici mediteranske prehrane // Proceedings of the 30rd scientific and educational seminar with internaional participation DDD and ZUPP 2018 / Korunić, Javorka (ur.).
Zagreb: Korunić, 2018. str. 189-196 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1000532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Benefiti i rizici mediteranske prehrane
(Benefits and risks of Mediterranean nutrition)
Autori
Pavić, Eva ; Strikić, Frane ; Gracin, Leo ; Bjeliš, Mario ; Gugić, Josip ; Poljak, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 30rd scientific and educational seminar with internaional participation DDD and ZUPP 2018
/ Korunić, Javorka - Zagreb : Korunić, 2018, 189-196
Skup
30. znanstveno-stručno-edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem DDD i ZUPP
Mjesto i datum
Novigrad, Hrvatska, 03.04.2018. - 06.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mediteranske prehrana, dijeta, samokontrola, benefit, rizici
(Mediterranean nutrtion, diet, self-control, benefits, risks)
Sažetak
Najnovije spoznaje o mediteranskoj prehrani i uopće stilu života ukazuju na važnost prehrane u prevenciji srčanožilnih bolesti, šećerne bolesti i očuvanja zdravlja uopće. Pozitivan učinak mediteranske prehrane se djelomično može objasniti smanjenjem inzulinske rezistencije, snižavanjem koncentracije triglicerida, povećanjem koncentracije HDL kolesterola, snižavanjem koncentracije upalnih parametara, poboljšanjem endotelne funkcije itd. Veliki udio povrća, voća, leguminoza, orašastih plodova, ribe, žitarica i maslinovog ulja zajedno sa umjerenim unosom crnog vina rezultira visokim unosom dijetnih vlakana, antioksidansa, magnezija i nezasićenih masnih kiselina, što dodatno doprinosi pozitivnom učinku mediteranske prehrane na prevenciju i tijek kroničnih nezaraznih bolesti. Ipak pored benefita mediteranska prehrana nosi i određene rizike naročito pri konzumaciji sirove ribe i i proizvoda ribarstva. Hrana iz mora se nalazi visoko na popisu izvora bolesti koje se prenose hranom i izvor je fizičkih, bioloških i kemijskih opasnosti, koje se ipak primjenom postupaka samokontrole u proizvodnji mogu pravodobno prevenirati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Leo Gracin
(autor)
Josip Gugić
(autor)
Mario Bjeliš
(autor)
Eva Pavić
(autor)
Frane Strikić
(autor)
Vedran Poljak
(autor)