avatar

Wladimir Kossjanenko

Umjetnička akademija, Split


CROSBI Profil CROSBI Profil: 41272

Za prikaz radova s mogućnošću filtriranja te izvoza podataka kliknite OVDJE

Violist i dirigent Wladimir Kossjanenko, rođen je u Almaty/Kazahstan. Studirao je violu 1986. - 1991. kod prof. Stopičeva na Državnom Konzervatoriju u St. Petersburgu. Za vrijeme studija radio je kao solo-violist i asistent-dirigent “Ansambla Lenjingradskih solista”. Godine 1991., na poziv orkestra Gustava Mahlera pod vodstvom Claudia Abbada, došao je u Beč. Studij je nastavio kod prof. Ochsenhofera i prof. Kakuske na Bečkom Sveučilištu za glazbu, gdje 1999. g. magistrira summa cum laude, a kasnije kod prof. Kugela na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu u Belgiji. Važno umjetničko iskustvo stekao je na majstorskim tečajevima kod Issaca Sterna, Norberta Brainina (Amadeus Quartet), Waltera Levina (LaSalle Quartet), Güntera Pichlera (Alban Berg Quartet), Milana Škampe (Smetana Quartet), Joela Krossnicka (Julliard Quartet). Od 1993. do 1996. bio je redoviti zamjenik u Bečkoj filharmoniji. Od 1994. do 1998. angažiran je kao prvi solo-violist Filharmonijskog orkestra i u Grazu. Od 1998. do 2007. Wladimir Kossjanenko bio je član renomiranog bečkog kvarteta „Hugo Wolf“.

1999. g. dobio je Europsku nagradu za komornu glazbu u Parizu te 2003. g. nagradu "Pasticcio" ORF Austrijskog radija. Održao je brojne koncertne turneje u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Koreji i Japanu. U proteklih 25 godina svirao je više od 600 koncerata kao solist i komorni glazbenik u najznačajnijim koncertnim dvoranima, kao što su: Carnegie Hall New York, Suntory Hall Tokyo, Musikverein i Konzerthaus Beč, Concertgebouw Amsterdam, Tonhalle Zürich, Konzerthaus Luzern, Royal Albert & Wigmore Hall u Londonu, Birmingham Symphony Hall, Berlinska filharmonija, Filharmojia u Kölnu, Cité de la Musique u Parizu, Palais des Beaux-Arts Bruxelles, Konzervatorij Čajkovski Moskva, Mariinski Concert Hall St. Petersburg i t.d. Nastupao je kao solist s Bayerische Kammerphilharmonie, Zagrebačkim solistima, Jeruzalemskim orkestrom, Orkestrom Les Orpheistes Sofia, Capella Lutherana Beč, Filharmonija Arthur Rubinstein, Zadarski komorni orkestar, Splitski virtuozi, Bečki akademski simfonijski orkestar itd. Kao dirigent nastupao je u Austriji, Njemačkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Wladimir Kossjanenko snimao je za radio ORF1, BBC3, Radio France Paris, Deutschland Radio Berlin, Süd-West-Funk Baden-Baden, Radio Suisse Romande, RAI, Minnesota Public Radio, televiziju „Unitel“ Berlin, ORF, TV Irland, KBS Južna Koreja, NHK Japan i HRT.
Za diskografske kuće „Gramola“, „Atlantis Art“, „Extraplatte“, „Cam Jazz“ i „Lumaudis“ snimio brojne CD ploće zajedno s Vesnom Podrug, Yuliyom Gorenman, Igorom Malinovskim, Jean-Guihen Queyrasom, Xavier Phillipsom, Johnom Taylorom, Kennijem Wheelerom, Edinom Karamazovim, Stefanom Milenkovićem i Hugo Wolf kvartetom djela J.S. Bacha, Hindemitha, Waxmann-Kugela, Debussija, Šostakovića, Haydna, Beethovena, Brahmsa, Schuberta, Dvoraka, Ravela, Ligetija, Kennija Wheelera i Leo Browera.

Surađivao je s renomiranim internacionalnim solistima kao što su Bruno Canino, Michael Kugel, Gerard Causse, Patricia Kopatchinskaja, Mario Hossen, Petrit Ceku, Filippo Gamba, Nicholas Angelich, Paul Meyer, David Grimal te s poznatim ansamblima: Altenberg-Trio Beč, Ensemble Wiener Collage, Ensemble XX. Jahrhundert Beč, Vienna Secession Players, Trio Orlando Zagreb, Tartini kvartet Ljubljana, Sebastian kvartet Zagreb.

Wladimir Kossjanenko praizveo je skladbe mnogih suvremenih skladatelja, među njima su kompozicije, koje su skladali Friedrich Cerha, Johannes Maria Staud, Erich Urbanner, Zbigniew Bargielski, Otto Zykan, Ernst Leitner, Dirk D’Ase, Kenny Wheeler, Srečko Bradić i brojni drugi.
2019. godine praizveo je zajedno sa Splitskim virtuozima posvećeni njemu Koncert "Zrak" za Violu, Harfu i Gudače hrvatskog skladatelja Zorana Novačića.

Wladimir je održao 55 majstorskih tečajeva za violu i violinu u 13 zemalja među ostalim na Sveučilištu St. Andrew, Guildhall School of Music u Londonu, Kraljevskom Konzervatoriju u Bruxellesu, Kraljevskom konzervatoriju Maastricht, Sveučilištu u Sapporu, Međunarodnoj akademiji Orfej u Beču, Državnom konzervatoriju u Solunu, Glazbenoj akademiji u Ljubljani, New Bulgarian University u Sofiji, Muzičkoj akademiji Sarajevo, Državnom Konzervatoriju u Almaty.
Wladimir Kossjanenko bio je član žirija međunarodnih natjecanja Watson Forbes u St. Andrew, Iosif Kogan u Kazahstanu, Rudolf Matz u Dubrovniku, Boris Papandopulo u Zagrebu te državnih i regionalnih natjecanja HDGPP-a.

Od 2008. djeluje kao izvanredni profesor viole i komorne glazbe na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. 2021. izabran je za predstojnika Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru. Njegovi studenti dobitnici su prvih nagrada na Državnim natjecanjima, dvaju Oskara znanja, zaposleni su kao profesori u glazbenim školama u Sloveniji i Hrvatskoj te redovito nastupaju u različitim komornim sastavima i orkestrima.

Od 2009. do 2014. svirao je kao vođa viola u Zagrebačkim solistima. 2012. zajedno sa pijanisticom Vesnom Podrug osnovao je festival „Dan J.S. Bacha u Splitu“ koji se održava svake godine na dan rođenja skladatelja. Godine 2012. osnovao je komorni orkestar „Splitski virtuozi“ s kojim je kao dirigent održao 50 koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu.
2019. dobiva nagradu „Zlatni Grgur“ za izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita.

http://www.artemis.hr/?page_id=547

Nema dodanih područja i polja znanosti.

Umjetničko područje

Kazališna umjetnost (scenske i medijske umjetnosti) (7.01)

Glazbena umjetnost (7.03)

Uređivanje, Koncert, Turneje, Splitski virtuozi, Notna izdanja, Međunarodni festivali, Komorna glazba, Međunarodni Dani Bacha u Splitu, Dirigiranje, Obrada materijala
Nema dodanih institucija.

(2008. - .) Umjetnička akademija, Split

Nema dodanih izobrazbi.

Sveučilište ili veleučilište

Sveučilište za Glazbu i izvedbenu Umjetnost Beč

1993. - 1999.

Austrija

Magistar umjetnosti

Nema dodanih nagrada i priznanja.

(2019) EFFE label - "Izniman Europski Festival 2019.-2021" za Međunarodne Dane Bacha u Splitu (Europsko udruženje festivala EFA, Brisel) - Međunarodni festival Dani Bacha u Splitu kojeg su 2012.g. utemeljili Wladimir Kossjanenko i Vesna Podrug dobio je nagradu "EFFE Label - Remerkable Festival of Europe 2019 -2021" od Europskog udruženja festivala EFA u Briselu.

(2019) Zlatni Grgur (Klaster kreativnih glazbenih udruga, Udruga za zaštitu glazbe STOP, Udruga jazz glazbenika BOOMBAR) - Wladimir Kossjanenko dobio je 2019.g. nagradu Zlatni Grgur za njegov izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita.

(2018) Oskar Zvnanja 2018. (Agencija za odgoj i obrazovanje RH) - Wladimir Kossjanenko dobio je 2018. godine Oskar znanja od Agencije za odgoj i obrazovanje kao mentor najbolje studentice viole u Republici Hrvatske.

(2016) Oskar Zvnanja 2016. (Agencija za odgoj i obrazovanje RH) - Wladimir Kossjanenko dobio je 2016. godine Oskar znanja od Agencije za odgoj i obrazovanje kao mentor najbolje studentice viole u Republici Hrvatske.

(2003) "Pasticcio"-Nagrada Austrijskog radija (Austrijska radio-televizija) - Wladimir Kossjanenko dobio je nagradu Pasticcio od Austrijskog radija kao član gudačkog kvarteta Hugo Wolf, Beč za posebne zasluge u području komorne glazbe.

(1999) Europsla nagrada u kulturi za Komornu glazbu, Paris 1999 (Zaklada "Pro Europa" i Zaklada "Robert Schuman" Paris) - Wladimir Kossjanenko dobio je Europsku nagradu u kulturi kao član Gudačkog kvarteta Hugo Wolf, Beč za posebne zasluge u području komorne glazbe.

(1997) Posebna nagrada Međunarodnog natjecanja Lionel Tertis 1997, Isle of Man, Engleska (Međunarodni žiri) - Wladimir Kossjanenko dobio je posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Lionel Tertis za izvedbu Bachove Ciaccone.

Nema dodanih aktivnosti.

(1991 - trenutna) Međunarodna koncertna djelatnost od 1991, Dani Bacha u Splitu od 2012., utemeljenje 2012.g. "Splitskih virtuoza".

Svi radovi

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font