avatar

Tado Jurić

Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb


CROSBI Profil CROSBI Profil: 32182 MZO Matični broj znanstvenika MZO Matični broj znanstvenika: 342660

Za prikaz radova s mogućnošću filtriranja te izvoza podataka kliknite OVDJE

CV Tado Jurić → Biosketch


Od akademske godine 2015./2016. Tado Jurić radi kao docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U znanstveno-nastavnom radu trenutno sudjeluje kao nositelj i izvođač pet kolegija primarno povezanih s njegovom specijalizacijom. Od akademske godine 2019./2020. predaje i na Fakultetu Hrvatskih studija na studiju Hrvatskog iseljeništva i demografije.

Radio je u Bavarskoj od 2009. do 2013, kao koordinator hrvatske nastave u inozemstvu. Na Sveučilištu Friedrich-Alexander Nürnberg-Erlangen i LMU München doktorirao je političke znanosti disertacijom: „Bosnien und Herzegowina, Serbien und Kroatien auf dem Weg zur EU-Mitgliedschaft“ (kod prof. dr. Heiner Bielefeldt, UN-ov povjerenik za ljudska prava i prof.dr. Marie- Janine Calic).

Istaknuta postignuća u dosadašnjem radu:

→ Radna skupina u Vijeću Europe (Strasbourg, 2008.)
→ Monografija na njemačkom jeziku o europeizaciji Hrvatske, Srbije i BiH: „Westbalkan-Erweiterung der EU, Hamburg, 2013.
→ Izrada prvog udžbenika za hrvatsku nastavu u inozemstvu (povijest i zemljopis) na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. „Upoznajmo domovinu“, München, 2016.
→ Sudjelovanje u stručnom izaslanstvu Državnog ureda za Hrvate u inozemstvu u SAD-u
( 2018.)
→ Objava prvog empirijskog istraživanja o iseljavanju Hrvata u Njemačku: Suvremeno iseljavanje Hrvata u Njemačku: karakteristike i motivi, Zagreb, 2017.
→ Objava prve knjige o Hrvatima u Njemačkoj: Iseljavanje Hrvata u Njemačku. Gubimo li Hrvatsku. Školska knjiga Zagreb, 2018.
→ Tado Jurić, The contemporary migration of Croats to Germany, Toronto 2021
→ Monografija na engleskom jeziku : “Gastarbeiter Millennials” – Exploring the past, present and future of migration from Southeast Europe to Germany and Austria with approaches to classical, historical and digital demography (dostupna od 2021).

Osim stečenog znanstveno-nastavnog iskustva u posljednjih nekoliko godina, znanstveno se usavršavao u SR Njemačkoj i SAD-u. Objavio je više znanstvenih radova na njemačkom, engleskom i hrvatskom jeziku. Kao regionalni stručnjak citiran je u brojnim europskim medijima kao i medijima Zapadnog Balkana: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Deutsche Welle, Kleine Zeitung, Rennovabis, DPA, Globus, VL, JL, HRT itd.

demografija, politologija, politike identiteta (rasa/etnicitet/klasa/rod), povijest
Nema dodanih institucija.

(2015 - 2021) Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Svi radovi

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font