avatar

Nikola Biliškov

Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


CROSBI Profil CROSBI Profil: 17970 MZO Matični broj znanstvenika MZO Matični broj znanstvenika: 242396

Za prikaz radova s mogućnošću filtriranja te izvoza podataka kliknite OVDJE

Moji istraživački interesi su tematski usmjereni prema razvoju i karatkterizaciji materijala za konverziju i pohranu energije, kao i međumolekulskim interakcijama u kondenziranoj materiji. Velik dio mog rada je usmjeren prema osmišljavanju zeleno-kemijskih sintetskih procedura, iz čega proizlaze i eksperimentalne metode koje prevladavaju u mom radu. Konkretno, u sintezama pretežno koristim metode bez ili s vrlo malom količinom otapala, a radi se uglavnom o mehanokemijskim metodama kugličnog mljevenja. Osim toga, koristim i različite termičke metode sinteze u čvrstom stanju. Pri karakterizaciji se uglavnom služim metodama vibracijske spektroskopije, najčešće infracrvene spektroskopije. Sudjelujem u razvoju metoda in-situ spektroskopskog praćenja različitih fizikalnih i kemijskih procesa.
Osim tih užih istraživačkih interesa, vrlo sam aktivan u popularizaciji znanosti. Inicijator sam i glavni autor Apela za sustavnu klimatsku akciju, iz čega je proizašla i inicijativa Znanstvenici za klimu - Hrvatska.

https://www.irb.hr/Zavodi/Zavod-za-kemiju-materijala/Laboratorij-za-kemiju-cvrstog-stanja-i-kompleksnih-spojeva

mehanokemija, pohrana vodika, 2D materijali, kokristalizacija, međumolekulske interakcije, vodikova veza, kemija čvrstog stanja, tekućine, kemija materijala, Infracrvena spektroskopija, Primjenjena spektroskopija, masena spektrometrija
Nema dodanih institucija.

(2001. - .) Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Nema dodanih izobrazbi. Nema dodanih izobrazbi.
Nema dodanih nagrada i priznanja. Nema dodanih nagrada i priznanja.
Nema dodanih aktivnosti. Nema dodanih aktivnosti.

Svi radovi

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font