avatar

SNJEŽANA KORDIĆ


CROSBI Profil CROSBI Profil: 13913 MZO Matični broj znanstvenika MZO Matični broj znanstvenika: 173535
ORCID ORCID: 0000-0001-5445-1921 Google Scholar ID Google Scholar ID: xgfW6NYAAAAJ WoS Researcher ID WoS Researcher ID: O-8041-2019

Za prikaz radova s mogućnošću filtriranja te izvoza podataka kliknite OVDJE

Snježana Kordić rođena je 1964. godine u Osijeku, gdje je 1988. završila studij kroatistike i zaposlila se 1990. kao istraživač-pripravnik iz područja lingvističke kroatistike na Osječkom sveučilištu. Već 1991. prešla je na Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je primljena za asistenta na Katedri za suvremeni hrvatski jezik Odsjeka za kroatistiku. Odmah nakon što je završila postdiplomski studij lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magistrirala 1992. te obranila disertaciju 1993. ponuđeno joj je da u Njemačkoj nastavi sveučilišni rad. Tamo je stekla status habilitiranog znanstvenika (iznaddoktorski stupanj) 2002. godine. Predavala je petnaestak godina kao znanstveni suradnik, docent i profesor na sveučilištima u Bochumu, Münsteru, Berlinu i Frankfurtu.

Sudjelovala je na brojnim simpozijima, konferencijama i kongresima u svijetu. Zalažući se za opstanak temeljnih znanstvenih principa u lingvistici u Hrvatskoj, pokrenula je 2001. u zagrebačkom časopisu Republika jednu diskusiju kako bi u formi dijaloga s najistaknutijim predstavnicima kroatistike potaknula na suočavanje s nagomilanim kontradikcijama u kroatistici. Diskusija se 2003. seli u novopokrenuti zagrebački časopis Književna republika i traje gotovo deset godina. Preko petsto stranica autoričinih priloga u okviru te maratonske diskusije s brojnim filolozima bilo je svojevrsna priprema za njenu knjigu Jezik i nacionalizam, koju je 2010. objavio zagrebački izdavač Durieux u uglednoj seriji Rotulus Universitas. Knjiga je izazvala veliku pažnju šire kulturne javnosti i autorica je povodom nje dala preko šezdeset intervjua u medijima. Drugo izdanje izišlo je 2018. godine. Objavljena je i u španjolskom prijevodu 2014. godine kod madridskog izdavača Euphonía Ediciones, a ponovljeno španjolsko izdanje 2021. godine kod izdavača Doxa & Episteme. 2017. godine bila je inspiracija za Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

U Zagrebu je prethodno o lingvističkim temama objavila dvije knjige: jedna je pod naslovom Riječi na granici punoznačnosti tiskana 2002. u Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi, a druga je s naslovom Relativna rečenica izišla 1995. u nakladi Matice hrvatske i Hrvatskog filološkog društva. Kao i njena kasnija sociolingvistička knjiga, obje monografije doživjele su izuzetno brojne i pohvalne recenzije u lingvističkim časopisima širom svijeta, i obje je nakladnik Lincom Europa izdao u njemačkom prijevodu u svojoj seriji Studies in Slavic Linguistics. U inozemstvu je S. Kordić objavila i knjige gramatičkog i udžbeničkog tipa za publiku engleskog i njemačkog govornog područja. Gotovo sve knjige publicirane u inozemstvu doživjele su i ponovljena izdanja. Usto je objavila i više od 150 drugih lingvističkih radova na raznim jezicima u brojnim, često inozemnim filološkim časopisima i zbornicima.

http://snjezana-kordic.from.hr/

Nema dodanih područja i polja znanosti.

Humanističke znanosti

Filologija (6.03)

lingvistika, kohezija teksta, kvantitativna lingvistika, lingvistika teksta, jezična politika, korpusna lingvistika, gramatika, pragmatika, sociolingvistika, sintaksa, semantika, leksikologija
Nema dodanih izobrazbi. Nema dodanih izobrazbi.
Nema dodanih nagrada i priznanja. Nema dodanih nagrada i priznanja.
Nema dodanih aktivnosti. Nema dodanih aktivnosti.

Svi radovi

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Trenutno nema povezanih zapisa s profilom.

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font