Tko je tko u CROSBI-ju

Tko je tko u CROSBI-ju je nova funkcionalnost koju smo za vas razvili u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji - CROSBI. Tko je tko u CROSBI-ju vam omogućava pretraživanje/pregledavanja javnih profila autora iz CROSBI-ja, kao i pronalaženje profila autora na CROSBI-ju koji se bave određenom tematikom, ili koji su trenutno u radnom odnosu na određenoj ustanovi iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske.

Hrvatska znanstvena bibliografija - CROSBI je već godinama središnje mjesto na koje autori iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske upisuju svoje publikacije i podatke o sudjelovanjima na znanstvenim i stručnim skupovima. Od samih početaka CROSBI-ja se zapisi o publikacijama povezuju s autorima/znanstvenicima (putem matičnih brojeva znanstvenika), s ustanovama iz sustava i visokog obrazovanja, projektima iz kojih su publikacije proizašle te znanstvenim poljima koje radovi tematski pokrivaju, što omogućuje razne vrste izvještaja i analiza na temelju podataka iz CROSBI-ja.

Kako bismo unaprijedili postojeće funkcionalnosti, ali i korisnički doživljaj korištenja CROSBI-ja, kontinuirano radimo na njegovom razvoju. Tako smo u proteklom razdoblju unutar samog CROSBI-ja razvili modul s profilima autora na CROSBI-ju pod nazivom Tko je tko u CROSBI-ju te na taj način omogućili nove funkcionalnosti sustava.

Na donjem dijelu početne stranice CROSBI-ja smo uz Novosti i Radove o pandemiji COVID-19 koji su upisani u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju izdvojili i novorazvijeni modul s profilima autora na CROSBI-ju pod nazivom Tko je tko u CROSBI-ju.

CROSBI profili implementirani su u travnju 2020. godine i u manje od godinu dana je više od 3000 autora objavilo svoje javne profile. Svoj profil možete urediti i javno objaviti tako da nakon prijave u CROSBI svojim AAI korisničkim podacima u padajućem izborniku „Moj CROSBI" odaberete opciju 'Uređivanje profila'.

Autori prilikom uređivanja svojeg profila mogu upisati kratke informacije o sebi na hrvatskom i/ili engleskom jeziku unutar dijela profila nazvanog „O meni" gdje je također moguće dodati poveznicu na mrežnu stranicu autora ili naznačiti područje znanstvenog interesa. Osim mentorstva i uredništva moguće je izdvojiti i prijevode, kao i pridružti profilu sve eventualno nepridružene radove koji su upisani u CROSBI.

Nakon unosa željenih podataka obavezno morate na dnu stranice odabrati opciju 'Suglasan/suglasna sam da ovdje uneseni podaci budu vidljivi na javnom profilu' kako bi vaš profil postao javno vidljiv. U padajućem izborniku 'Moj CROSBI' možete također odabrati opciju 'Moj profil' te provjeriti kako trenutno izgleda vaš profil, dok vas opcija 'Moji radovi' vodi izravno na radove pridružene profilu.

Tko je tko u CROSBI-ju se može pretraživati po imenu i prezimenu osobe, znanstvenim interesima i ustanovi zaposlenja. Kako bi se autorima olakšalo kreiranje poveznice na njihovu bibliografiju iznad popisa radova mogu odabrati opciju „Kreiraj poveznicu na ovu stranicu".

Zbog gore navedenih promjena na početnoj stranici CROSBI-ja, pregledavanje radova po raznim kriterijima koje je donedavno bilo dostupno na naslovnici u donjem lijevom kutu, sada se nalazi u gornjem izborniku 'Pregledavanje', dok su Učestala pitanja i kontakt forma objedinjeni unutar poveznice Pomoć.Povratak
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font