Radovi u postupku objavljivanja – 'rani pristup (online first)'

Kako bismo uskladili CROSBI s trendovima u znanstvenoj komunikaciji, za opis 'Radova u postupku objavljivanja' smo dodali novi status rada – “rani pristup (online first)”. Status je uveden kako bi se mogli ispravno kategorizirati radovi koji su prošli recenziju, prihvaćeni su za objavu i dostupni su na mrežnim stranicama izdavača s punim tekstom rada, no nisu još uvijek prirodani godištu/sveščiću časopisa.

Oni su dostupni online, često imaju DOI broj, mogu se citirati, indeksirani su unutar određenih baza podataka, no još uvijek čekaju objavljivanje unutar regularnog broja časopisa.

Takvi su radovi najčešće na stranicama izdavača označeni kao „Online first“, “Articles in press”, „Early view“, „Ahead of print“ “Announced articles”, i sl.

Što se bibliografskog opisa radova u CROSBI-ju tiče, rad je objavljen u časopisu u onom trenutku kada se nalazi unutar pojedinog volumena i broja određenog časopisa, ima dodijeljen broj rada ili se nalazi unutar određenog raspona stranica (osim ako se radi o časopisu koji nema svoju tiskanu inačicu i izlazi isključivo u digitalnom obliku) te se u tom trenutku njegov zapis u CROSBI-ju prebacuje iz kategorije "Radovi u postupku objavljivanja"u kategoriju 'Radovi objavljeni u časopisima'.

Više o tome kako prebaciti rad iz kategorije 'rad u postupku objavljivanja' u kategoriju 'rad objavljen u časopisu možete pronaći na:

https://www.bib.irb.hr/faq#rad-unesen-u-rubriku-rad-u-postupku-objavljivanja-objavljen

Povratak
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font