CROSBI profil osobe

U Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji - CROSBI smo razvili nove mogućnosti povezivanja zapisa o publikacijama s njihovim autorima te prezentacije znanstvene produktivnosti autora kroz funkcionalnost CROSBI profila osobe. Svoj CROSBI profil može otvoriti bilo koji član hrvatske akademske i istraživačke zajednice koji posjeduje AAI@Edu.Hr korisnički račun prijavom u CROSBI i aktivacijom svojeg profila, nakon čega autori mogu sami povezivati radove sa svojim profilom, odnosno ukloniti one radove koji im ne pripadaju. Implementacijom CROSBI profila osobe je omogućeno povezivanje zapisa/radova i s autorima/profilima osoba koji nemaju dodijeljen matični broj znanstvenika (MBZ).

CROSBI profili osoba su automatski kreirani za sve znanstvenike koji su imali dodijeljen MBZ, a svi zapisi u CROSBI-ju koji su bili pridruženi tom MBZ-u su automatski pridruženi i novokreiranom CROSBI profilu osobe. MBZ je sada samo jedan od nekoliko mogućih identifikatora autora u CROSBI-ju.

Osobe koje nisu imale dodijeljeni MBZ mogu kreirati svoj CROSBI profil osobe tako da se prijave u CROSBI svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom te kliknu na poveznicu "Uređivanje profila" u korisničkom izborniku s desne strane. U sučelju za uređivanje profila u sekciji "Identifikatori" osim MBZ, moguće je dodati i druge identifikatore poput ORCID identifikatora, OBAD identifikatora. Ako je korisnik objavljivao pod drugim imenom (djevojačko prezime i sl.), moguće je definirati i taj alternativni oblik imena nakon čega će sustav ponuditi i te radove za pridruživanje.

Publikacije se pridružuju CROSBI profilu osobe tako da se klikom na znak plus "+" s desne strane otvori prozor s ponuđenim radovima te za svaki koji želite pridružiti svojem CROSBI profilu kliknite "DA". Sustav automatski nudi radove kojima u nekom od polja odgovornosti prepozna vaše ime i prezime. Rad je s liste pridruženih radova moguće ukloniti klikom na "Ukloni". Uklanjanjem s liste rad se ne briše iz CROSBI baze podataka, već se samo uklanja veza između tog zapisa rada i CROSBI profila korisnika. Klikom na "Istakni" pojedini je rad moguće dodati na listu istaknutih radova koji će biti prikazani izdvojeno od ostalih radova pridruženih CROSBI profilu osobe.

Informacije unesene putem sučelja za uređivanje profila NEĆE biti javno dostupne osim podataka o pridruženim radovima sve dok korisnik ne odobri njihovu javnu objavu označavanjem opcije "Suglasan/suglasna sam da ovdje uneseni podaci budu vidljivi na javnom profilu" na dnu stranice "Uređivanje profila" u sekciji "Suglasnosti".

Odgovore na pitanja o pridruživanju radova autorskom profilu možete naći na Čestim pitanjima, pitanje broj 5: PRIDRUŽIVANJE RADOVA AUTORU, USTANOVI, PROJEKTU I ZNANSTVENOM POLJU. Za sve dodatne informacije obratite nam se na help@bib.irb.hr.


Povratak
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font