CROSBI COVID-19 hub

U članku objavljenom na T- portalu istaknute su neke od aktivnosti Centra za znanstvene Informacije Instituta Ruđer Bošković među kojima treba izdvojiti CROSBI COVID-19 Hub, Hrvatsku znanstvena bibliografiju – CROSBI, bazu podataka o znanstvenoj opremi - ŠESTAR, Bazu podataka projektnih aktivnosti - POIROT, kao i aktivnosti vezane uz otvoreni pristup i otvorenu znanost.

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/foto-ovi-ljudi-brinu-se-da-sve-sto-su-hrvatski-znanstvenici-napisali-o-koronavirusu-bude-dostupno-na-jednom-mjestu-i-to-besplatno-foto-20201219

Na početnoj stranici Hrvatske znanstvene bibliografije - CROSBI Centar za znanstvene informacije kreirao je CROSBI COVID-19 Hub, gdje su izdvojene publikacije hrvatskih autora iz CROSBI-ja koje govore o svim segmentima COVID-19 pandemije.

Izvor ovih podataka je Hrvatska znanstvena bibliografija – CROSBI u koju znanstvenici svakodnevno unose podatke o objavljenim radovima. Centar za znanstvene informacije razvija i druge informacijske servise kao što su baza podataka o znanstvenoj opremi - ŠESTAR, baza podataka projektnih aktivnosti - POIROT,sustav elektroničke nabave dokumenata SEND, Sustav parafiranja elektroničkih dokumenata SPEED i brojni drugi.

Centar već dvadesetak godina aktivno podržava inicijativu otvorenog pristupa i otvorene znanosti na nacionalnoj razini. S vremenom se inicijativa otvorenog pristupa pretvorila u inicijativu otvorene znanosti. Kao dio projektnih aktivnosti vezanih uz otvorenu znanost je i izgradnja Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC).

Istraživanja radova hrvatskih ustanova koji su tijekom 2017. objavljeni u časopisima uključenim u citatne indekse Web of Science Core Collectiona (WoSCC) pokazalo je da je Hrvatska u u svjetskom vrhu po otvorenoj dostupnosti objavljenih radova (Macan, Bojan; Škorić, Lea; Petrak, Jelka. David among Goliaths: Open access publishing in scientific (semi-)periphery // // Learned Publishing,33 (2020), 4; 410-417 doi:10.1002/leap.1320.)Povratak
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font