Upotreba enzima izoliranih iz voća za biokatalizu industrijskih sinteza (CROSBI ID 675975)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Tatar, Dalibor ; Filipović, Nikolina ; Marković, Berislav ; Domaćinović, Magdalena
hrvatski
Upotreba enzima izoliranih iz voća za biokatalizu industrijskih sinteza
Upotreba enzima kao (bioloških, bio-) katalizatora je glavna karakteristika biokatalitičkih reakcija. Enzimi su proteinske molekule, velikih molekulskih masa te vrlo visoke katalitičke moći i specifičnosti prema supstratima te sposobnosti regulacije svojih aktivnosti. Svojim iznimnim katalitičkim sposobnostima, privukli su pažnju znanstvenika koji istražuju njihovu moguću primjenu, između ostalog i u brojnim industrijskim sintezama. Industrijske sinteze kemikalija, farmaceutika, goriva i dr. dugi niz godina kao katalizatore koriste anorganske i organske spojeve koje je vrlo teško reciklirati ili ukloniti, te su kao takvi postali vrlo štetni, najviše za okoliš. Ovaj rad se bavi izolacijom enzima iz voća (kokosa, marakuje…) te njihovom upotrebom u kemijskoj, petrokemijskoj i farmaceutskoj industriji, kao zamjenom za štetne anorganske i organske katalizatore s ciljem poboljšanja kvalitete konačnih produkata sinteza te kvalitete života na Zemlji. Uvođenjem enzima u navedene industrije došlo je do značajnog smanjenja potrebne količine otapala te otpada zaostalog tokom sinteza, a zahvaljujući enantioselektivnosti enzima nije potrebna rezolucija.
enzimi ; biokataliza ; industrijska sinteza
nije evidentirano
engleski
Usage of fruit isolated enzymes as biocatalysts for industrial synthesis
nije evidentirano
enzymes, biocatalysis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
27-29.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
1. međunarodna studentska GREEN konferencija
Podaci o skupu
ISC Green 2018.
poster
17.05.2019-18.05.2019
Osijek, Hrvatska