Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Distribucija 137Cs u pitomom kestenu (Castanea sativa Mill.) s Banovine i običnoj jeli (Abies alba Mill.) iz Like (Hrvatska) (CROSBI ID 426474)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Popijač, Marina Distribucija 137Cs u pitomom kestenu (Castanea sativa Mill.) s Banovine i običnoj jeli (Abies alba Mill.) iz Like (Hrvatska) / Antonić, Oleg (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, . 2018

Podaci o odgovornosti

Popijač, Marina

Antonić, Oleg

hrvatski

Distribucija 137Cs u pitomom kestenu (Castanea sativa Mill.) s Banovine i običnoj jeli (Abies alba Mill.) iz Like (Hrvatska)

Istraživanje aktivnosti 137Cs provedeno na stablima pitomog kestena (Casanea sativa Mill.) s Banovine i obične jele (Abies alba Mll.) iz Like uključilo je: 1) terensko prikupljanje uzoraka (kolutove stabala sa tri visine i razdvajanih na koru i godove, korijen, lišće/iglice, vršne izbojke, plodove i tla uz oborena stabla), 2) laboratorijsko mjerenje aktivnosti 137Cs u prikupljenim uzorcima gamaspektrometrijskom metodom i 3) statističku obradu dobivenih podataka. Ispitivane su radijalne i vertikalne raspodjele radiocezija (137Cs) u stablima koji je kontaminirao šumske ekosustave putem daljinskog atmosferskog transporta i radioaktivnih oborina kao posljedice nuklearnih pokusa, kao i havarije u Černobilu. Na dužoj vremenskoj skali utvrđena je varijabilnost distribucije 137Cs u organizmima stabala pitomog kestena i obične jele koja je u ispitivanom razdoblju ovisila i o vremenu poluraspada, dok je sezonska dinamika zavisila od razine fiziološke aktivnosti, te karakteristika i funkcija biljnih tkiva. Najveća aktivnost 137Cs utvrđena je u kori i fiziološki najaktivnijim dijelovima stabala pitomog kestena i obične jele (vršnim izbojcima, lišću/iglicama i plodovima). Izmjerena je veća koncentracija 137Cs u svim organizmima obične jele u odnosu na organizme pitomog kestena. Najveća aktivnost 137Cs u godovima obične jele izmjerena je na najnižoj visini stabala, a kod pitomog kestena u najvišem dijelu stabala. Ovo istraživanje doprinosi razumijevanju sudbine 137Cs koji je ušao u organizam edifikatorske vrste drveća u šumskom ekosustavu, kao i njegove distribucije u vremenu i prostoru.

šumski ekosustav, radionuklidi, distribucija, bioindikatori, pitomi kesten, obična jela, med

nije evidentirano

engleski

Distribution of Cs-137 in chestnut (Castanea sativa Mill.) and silver fir (Abies alba Mill.) from Banovine and Lika (Croatia)

nije evidentirano

forest ecosystem, radionuclides, distribution, bioindicators, chestnuts, silver fir, honey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

150

20.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice