Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 999536

Zahtjevi poslodavaca o komunikacijskim vještinama iz perspektive studenata


Božić Lenard, Dragana; Pintarić, Ljiljana
Zahtjevi poslodavaca o komunikacijskim vještinama iz perspektive studenata // Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, 58 (2018), 1; 73-86 doi:https://.org/10.32903/zs.64.1.6 (domaća recenzija, članak, stručni)


Naslov
Zahtjevi poslodavaca o komunikacijskim vještinama iz perspektive studenata
(Employers' Demands About the Communication Skills from Students' Perspectives)

Autori
Božić Lenard, Dragana ; Pintarić, Ljiljana

Izvornik
Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja (0044-4855) 58 (2018), 1; 73-86

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Anketa, inženjeri, komunikacijske vještine, stavovi studenata, zahtjevi poslodavaca
(Survey, engineers, communication skills, students’ attitudes, engineers, employers’ demands)

Sažetak
Internacionalizacija i visoka razina konkurentnosti odlike su suvremenoga tržišta rada. Zbog svakodnevnih radnih izazova i zahtjeva, stručno znanje inženjera elektrotehnike i računarstva više nije dovoljno ; kako bi odgovorili izazovima tržišta rada, inženjeri moraju razvijati komunikacijske vještine. Cilj je ovoga rada bio ispitati mišljenja studenata o zahtjevima budućih poslodavaca glede posjedovanja komunikacijskih vještina. U anonimnome je istraživanju sudjelovalo 99 studenata Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, a rezultati su obrađeni programom za statističku obradu SPSS-om. Rezultati pokazuju da studenti očekuju vrlo zahtjevne poslodavce za koje smatraju da će tražiti aktivnoga slušatelja, profesionalizam, poštivanje e-bontona, jezičnu korektnost, izvrsno baratanje standardnom varijantnom hrvatskoga i naprednom razinom engleskoga jezika te suvereno vladanje prezentacijskim vještinama. Spomenuti rezultati ukazuju na potrebu implementiranja specijaliziranih kolegija na kojima će se razvijati komunikacijske vještine, ali i revidiranje trenutnih stručnih kolegija na kojima će se, različitim projektnim zadacima, raditi na usavršavanju vještina kojima će studenti biti konkurentni na tržištu rada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Pedagogija, Interdisciplinarne društvene znanosti, Interdisciplinarne humanističke znanosti, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek,
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA - Modern Language Abstracts


Citati