Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 999330

Boje probave konja


Gregić, Maja; Baban, Mirjana; Bobić Tina
Boje probave konja // Festival znanosti 2019
Osijek, Hrvatska, 2019. str. ----- (demonstracija, sažetak, stručni)


Naslov
Boje probave konja

Autori
Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Bobić Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
Festival znanosti 2019

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 8-14.04.2019.

Vrsta sudjelovanja
Demonstracija

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Konj ; probava
(Horse ; digestion)

Sažetak
Konj je po mnogočemu posebna domaća životinja, tako je i sa njegovim probavnim sustavom. Konj je biljojed sa jednostavnim želucem. Volumen probavnog sustava konja je oko 40 l na 100 kg tjelesne mase konja. Probava konja započinje usnom šupljinom, gdje zubi sažvaču obrok, natope ga slinom, jezik formira zalogaji i potiske dalje u probavni sustav. Jednak konja je dugačaki, izrazito mišićav i to jer razlog zašto konj gotovo nikada ne povraća. Kada zalogaj stigne u želudac koji čini 8, 5-10 % ukupnog volumena probavnog sustava, natapa se želučanim sokovima i potiskuje u crijeva. Konj nema žučnu vrećicu, te je to razlog zašto je osvijetli na masna krmiva. Funkcija žući u probavnom sustavu je da emulgira masti, da bi se one lakše resorbirale u organizam. Debelo crijevo konja čini 65% volumena probavnog trakta. Slijepo crijevo konja dvostruko je veće od goveđeg. U slijepom crijevu se odvija mikrobiološka aktivnosti i probava ugljikohidrata što se kod preživača vrši u predželucima. Za konje se često kaže da loše iskorištavaju krmiva. Razlog leži u tome što mikrobna populacija razgrađuje celulitičku membranu biljaka u stražnjem dijelu probavnog trakta konja. Tako se kasno oslobađaju hranjive tvari iz biljaka, koje se više ne mogu resorbirati i formira se izmet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek