Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak različitih oblika selena na oksidacijski i antioksidacijski odgovor klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) (CROSBI ID 426377)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matić, Magdalena Učinak različitih oblika selena na oksidacijski i antioksidacijski odgovor klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.) / Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Vuković, Rosemary (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2018

Podaci o odgovornosti

Matić, Magdalena

Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Vuković, Rosemary

hrvatski

Učinak različitih oblika selena na oksidacijski i antioksidacijski odgovor klijanaca pšenice (Triticum aestivum L.)

Selen (Se) može imati dvostruki utjecaj na biljke, niske koncentracije imaju pozitivan učinak, dok visoke koncentracije mogu imati toksično djelovanje. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj različitih koncentracija dva oblika Se (selenata i selenita) na oksidacijski status i antioksidacijski odgovor u korijenu i izdanku klijanaca pšenice (Triticum aestivum L., sorta Kraljica). Utjecaj Se na pokazatelje oksidacijskog stresa i antioksidacijskog odgovora ovisio je o kemijskom obliku i primijenjenoj koncentraciji Se te o vrsti biljnog organa. Oba oblika Se intenzivnije su djelovala na pokazatelje oksidacijskog stresa u korijenu pšenice u odnosu na izdanak što upućuje na tkivno-specifični odgovor. Daljnja istraživanja ostalih pokazatelja antioksidacijskog statusa su potrebna kako bi se dobila potpunija slika o djelovanju Se i predložio mogući mehanizam detoksikacije.

selenat, selenit, oksidacijski stres, LPO, H2O2

nije evidentirano

engleski

Effect of different forms of selenium on the oxidative stress and antioxidative response in wheat seedlings (Triticum aestivum L.)

nije evidentirano

selenate, selenite, oxidative stress, LPO, H2O2

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

16.05.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija