Antioksidativna aktivnost polifenola iz komine masline u modelima hrane (CROSBI ID 675698)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vitali Čepo, Dubravka ; Radić, kristina ; Jug, Mario ; Moslavac, Tihomir ; Albahari, Petra ; Krajinović, Rahela ; Vuletić, Mara ; Knežević, Marija
hrvatski
Antioksidativna aktivnost polifenola iz komine masline u modelima hrane
Komina masline je otpad koji zaostaje nakon procesa dobivanja maslinovog ulja, a njezin kompleksi kemijski sastav primarno ovisi o tehnologiji mlina, sorti i vremenu berbe. Zbog visokog sadržaja polifenolnih komponenti, uglavnom derivata fenolnih kiselina, flavonoida i sekoiridoida, prepoznata je kao potencijalno važan izvor bioaktivnih komponenti i nutirceutika. U okviru našeg istraživanja ekstrakti komine masline pripremljeni su korištenjem food-grade otapala, kombinacijom mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima s ciljem istražitivanja njihove antioksidativne aktivnost u modelima hrane. Korišteni modeli uključivali su ORAC metodu, model mesa (praćenje nastajanja produkata lipidne peroksidacije TBARS metodom), model ulja (rancimat test i određivanje peroksidnog broja) i model emulzije (zaštita β-karotena). Dobiveni rezultati pokazuju da inkapsulacija ciklodekstrinima značajno poboljšava antioksidacijsku učinkovitost primjenjenih ekstrakta (u usporedbi sa neinkapsuliranim ekstraktom), ovisno o vrsti i koncentraciji primijenjenog ciklodekstrina. U tom smislu, najučinkovitijima su se pokazali ekstrakti inkapsulirani nasumično metiliranim ciklodekstrinom (RAMEB) i hidroksipropil-β ciklodekstrinom (HPβ) u koncentracijama 8 g/L. Osobito dobru antioksidacijsku učinkovitost analizirani ekstrakati pokazuju u uljima te emulzijskom modelu, dok je u ostalim modelima hrane njihova antioksidacijska učinkovitost značajno manja u usporedbi sa najčešće korištenim sintetskim antioksidansima (butilhidroksianisolom i Troloxom®).
ekstrakt komine masline, antioksidacijska aktivnost, modeli hrane, ciklodekstrin
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of olive pomace polyphenols in food model systems
nije evidentirano
olive pomace extract, antioxidant activity, food models, cyclodextrin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
66
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference With Food To Health
Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Studio HS internet
978-953-7803-09-4
2232-9536
Podaci o skupu
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
poster
18.10.2018-19.10.2018
Split, Hrvatska