Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativna aktivnost polifenola iz komine masline u modelima hrane (CROSBI ID 675698)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vitali Čepo, Dubravka ; Radić, kristina ; Jug, Mario ; Moslavac, Tihomir ; Albahari, Petra ; Krajinović, Rahela ; Vuletić, Mara ; Knežević, Marija Antioksidativna aktivnost polifenola iz komine masline u modelima hrane // Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference With Food To Health / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Studio HS internet, 2018

Podaci o odgovornosti

Vitali Čepo, Dubravka ; Radić, kristina ; Jug, Mario ; Moslavac, Tihomir ; Albahari, Petra ; Krajinović, Rahela ; Vuletić, Mara ; Knežević, Marija

hrvatski

Antioksidativna aktivnost polifenola iz komine masline u modelima hrane

Komina masline je otpad koji zaostaje nakon procesa dobivanja maslinovog ulja, a njezin kompleksi kemijski sastav primarno ovisi o tehnologiji mlina, sorti i vremenu berbe. Zbog visokog sadržaja polifenolnih komponenti, uglavnom derivata fenolnih kiselina, flavonoida i sekoiridoida, prepoznata je kao potencijalno važan izvor bioaktivnih komponenti i nutirceutika. U okviru našeg istraživanja ekstrakti komine masline pripremljeni su korištenjem food-grade otapala, kombinacijom mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima s ciljem istražitivanja njihove antioksidativne aktivnost u modelima hrane. Korišteni modeli uključivali su ORAC metodu, model mesa (praćenje nastajanja produkata lipidne peroksidacije TBARS metodom), model ulja (rancimat test i određivanje peroksidnog broja) i model emulzije (zaštita β-karotena). Dobiveni rezultati pokazuju da inkapsulacija ciklodekstrinima značajno poboljšava antioksidacijsku učinkovitost primjenjenih ekstrakta (u usporedbi sa neinkapsuliranim ekstraktom), ovisno o vrsti i koncentraciji primijenjenog ciklodekstrina. U tom smislu, najučinkovitijima su se pokazali ekstrakti inkapsulirani nasumično metiliranim ciklodekstrinom (RAMEB) i hidroksipropil-β ciklodekstrinom (HPβ) u koncentracijama 8 g/L. Osobito dobru antioksidacijsku učinkovitost analizirani ekstrakati pokazuju u uljima te emulzijskom modelu, dok je u ostalim modelima hrane njihova antioksidacijska učinkovitost značajno manja u usporedbi sa najčešće korištenim sintetskim antioksidansima (butilhidroksianisolom i Troloxom®).

ekstrakt komine masline, antioksidacijska aktivnost, modeli hrane, ciklodekstrin

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of olive pomace polyphenols in food model systems

nije evidentirano

olive pomace extract, antioxidant activity, food models, cyclodextrin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

66

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference With Food To Health

Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Studio HS internet

978-953-7803-09-4

2232-9536

Podaci o skupu

11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

poster

18.10.2018-19.10.2018

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija