Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Koncentracija vinske kiseline u voćnim sokovima (CROSBI ID 675609)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Inić, Suzana ; Jablan, Jasna ; Domijan, Ana-Marija Koncentracija vinske kiseline u voćnim sokovima // Novo doba farmacije-spremni na izazove Knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.). Samobor: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2019. str. 158-158

Podaci o odgovornosti

Inić, Suzana ; Jablan, Jasna ; Domijan, Ana-Marija

hrvatski

Koncentracija vinske kiseline u voćnim sokovima

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti koncentraciju vinske kiseline u uzorcima komercijalno dostupnih voćnih sokova u Hrvatskoj. Koncentracija vinske kiseline u voćnim sokovima (limun, jabuka i naranča ; n = 5) određena je pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis detektorom. Korištena je kolona RP-18 (125 x 4, 6 mm, 5 μm ; LiChrospher, Merck, Darmstadt, Njemačka). Mobilna faza bila je 50 mM fosfatni pufer (pH = 2, 8) s protokom 0, 5 ml/min, a valna duljina detektora bila je podešena na 214 nm. Metoda je ispitana standardnim otopinama vinske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 125 do 1, 0 g/l. U ispitivanom području metoda je bila linearna (koeficijent korelacije, R2 = 0, 9972). Ponovljivost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 10%, granica dokazivanja bila je 0, 01 g/l, a granica određivanja 0, 03 g/l što pokazuje da je metoda pouzdana i osjetljiva za određivanje koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima. Koncentracija vinske kiseline u komercijalno pribavljenim voćnim sokovima bila je u rasponu od 1, 15 g/l (sok od naranče) do 1, 54 g/l (sok od jabuke). Dobivene koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima relativno su niske i bezopasne za ljudsko zdravlje, no zbog poznatih štetnih utjecaja vinske kiseline na ljudsko zdravlje važno je pratiti njenu koncentraciju u prehrambenim proizvodima.

vinska kiselina, voćni sokovi, HPLC

nije evidentirano

engleski

The Level of Tartaric Acid in Fruit Juices

nije evidentirano

tartaric acid, fruit juices, HPLC

nije evidentirano

Podaci o prilogu

158-158.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Novo doba farmacije-spremni na izazove Knjiga sažetaka

Zorc, Branka

Samobor: Hrvatsko farmaceutsko društvo

978-953-7897-11-6

Podaci o skupu

6. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem: Novo doba farmacije: Spremni za izazove

poster

04.04.2019-07.04.2019

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija