Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Percipirana kvaliteta istarskog pršuta (CROSBI ID 675567)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Cerjak, Marija ; Sinčić Pulić, Blanka Percipirana kvaliteta istarskog pršuta // Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 102-106

Podaci o odgovornosti

Cerjak, Marija ; Sinčić Pulić, Blanka

hrvatski

Percipirana kvaliteta istarskog pršuta

Istarski pršut, jedini hrvatski pršut sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), jedan je od najcjenjenijih gastronomskih delicija Istre. Uz Istarski pršut sa ZOI na tržištu u Istri se mogu naći i pršuti iz Istre bez oznake kao i pršuti iz drugih regija. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati kako potrošači percipiraju istarski pršut u odnosu na druge hrvatske pršute zaštićene zemljopisnim oznakama kao i u odnosu na uvozne pršute. Istraživanje je provedeno osobnim ispitivanjem 102 posjetitelja sajma pršuta u Tinjanu. Rezultati ankete pokazuju da ispitanici pridaju veliku pažnju podrijetlu pršuta (domaći ili uvozni) pri njegovoj kupnji, ali i regiji iz koje pršut dolazi. Ispitanici najboljim ocjenjuju kvalitetu istarskog pršuta, ali i Krčki, Drniški i Dalmatinski pršuti su ocijenjeni visokim ocjenama. Kvaliteta uvoznih pršuta (španjolski, slovenski, talijanski) je lošije percipirana. Iako dio ispitanika smatra istarski pršut lošijim od drugih ispitivanih pršuta, većina ih je suglasna da je istarski pršut bolji ili barem jednak ostalim ispitanim pršutima. Ispitanici su zadovoljni ponudom pršuta u Istri, a dvije trećine ih preferira i najčešće kupuje istarski pršut. Rezultati istraživanja ukazuju na dobar imidž Istarskog pršuta što omogućuje i postizanje premijske cijene.

pršut, Istra, potrošači, percepcija, anketa

nije evidentirano

engleski

Perceived quality of Istrian ham

nije evidentirano

ham, Istria, consumers, perception, survey

nije evidentirano

Podaci o prilogu

102-106.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5543

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Ekonomija, Poljoprivreda (agronomija)