Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 998241

Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda


Pleadin, Jelka; Vulić, Ana; Perković, Irena; Kudumija, Nina; Lešić, Tina; Kiš, Maja; Zadravec, Manuela; Mitak, Mario
Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 186-197 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 998241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda
(Mycotoxins aflatoxins and ochratoxins - a threat to the safety of traditional meat products)

Autori
Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perković, Irena ; Kudumija, Nina ; Lešić, Tina ; Kiš, Maja ; Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 2; 186-197

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tradicionalni mesni proizvodi ; mikotoksini ; plijesni ; toksičnost ; prevencija ; redukcija
(raditional meat products ; mycotoxins ; moulds ; toxicity ; prevention ; reduction)

Sažetak
Tijekom dugotrajnog zrenja površinu trajnih tradicionalnih mesnih proizvoda (TMP) uobičajeno obrastaju plijesni. Među njima, toksikotvorne vrste produciraju sekundarne metabolite mikotoksine, koji imaju izrazite štetne posljedice po zdravlje ljudi i životinja. Aflatoksini i okratoksini imaju dokazane karcinogene i mutagene učinke u organizmu, a njihova pojavnost u TMP najčešće je posljedica prekomjernog rasta površinske plijesni. Osim ovim izravnim putem, mikotoksini u TMP mogu biti prisutni i neizravno, putem kontaminirane stočne hrane, čija uporaba na farmskim životinjama rezultira prijenosom (carry-over efektom) u finalne mesne proizvode. Zbog učestalosti kontaminacije važan je razvoj potvrdnih analitičkih metoda za detekciju mikotoksina te primjena metoda za identifikaciju površinskih plijesni. Kako bi se spriječila kontaminacija TMP i mogući štetni učinci po zdravlje potrošača, potrebno je poduzeti sve preventivne radnje i provoditi sustavnu kontrolu ovih kontaminanata. Ovaj rad daje pregled svojstava aflatoksina i okratoksina kao mikotoksina od najvećeg značaja za pojavnost u mesnim proizvodima, plijesni koje ih produciraju te metoda detekcije, prevencije i redukcije kontaminacije TMP.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (Jelka Pleadin, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Avatar Url Irena Perković (autor)

Avatar Url Mario Mitak (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Ana Vulić (autor)

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Pleadin, Jelka; Vulić, Ana; Perković, Irena; Kudumija, Nina; Lešić, Tina; Kiš, Maja; Zadravec, Manuela; Mitak, Mario
Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 186-197 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Pleadin, J., Vulić, A., Perković, I., Kudumija, N., Lešić, T., Kiš, M., Zadravec, M. & Mitak, M. (2019) Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2), 186-197.
@article{article, year = {2019}, pages = {186-197}, keywords = {raditional meat products, mycotoxins, moulds, toxicity, prevention, reduction}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Mycotoxins aflatoxins and ochratoxins - a threat to the safety of traditional meat products}, keyword = {raditional meat products, mycotoxins, moulds, toxicity, prevention, reduction} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts