Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 264095)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perković, Irena ; Kudumija, Nina ; Lešić, Tina ; Kiš, Maja ; Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 186-197

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Perković, Irena ; Kudumija, Nina ; Lešić, Tina ; Kiš, Maja ; Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario

hrvatski

Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda

Tijekom dugotrajnog zrenja površinu trajnih tradicionalnih mesnih proizvoda (TMP) uobičajeno obrastaju plijesni. Među njima, toksikotvorne vrste produciraju sekundarne metabolite mikotoksine, koji imaju izrazite štetne posljedice po zdravlje ljudi i životinja. Aflatoksini i okratoksini imaju dokazane karcinogene i mutagene učinke u organizmu, a njihova pojavnost u TMP najčešće je posljedica prekomjernog rasta površinske plijesni. Osim ovim izravnim putem, mikotoksini u TMP mogu biti prisutni i neizravno, putem kontaminirane stočne hrane, čija uporaba na farmskim životinjama rezultira prijenosom (carry-over efektom) u finalne mesne proizvode. Zbog učestalosti kontaminacije važan je razvoj potvrdnih analitičkih metoda za detekciju mikotoksina te primjena metoda za identifikaciju površinskih plijesni. Kako bi se spriječila kontaminacija TMP i mogući štetni učinci po zdravlje potrošača, potrebno je poduzeti sve preventivne radnje i provoditi sustavnu kontrolu ovih kontaminanata. Ovaj rad daje pregled svojstava aflatoksina i okratoksina kao mikotoksina od najvećeg značaja za pojavnost u mesnim proizvodima, plijesni koje ih produciraju te metoda detekcije, prevencije i redukcije kontaminacije TMP.

tradicionalni mesni proizvodi ; mikotoksini ; plijesni ; toksičnost ; prevencija ; redukcija

nije evidentirano

engleski

Mycotoxins aflatoxins and ochratoxins - a threat to the safety of traditional meat products

nije evidentirano

raditional meat products ; mycotoxins ; moulds ; toxicity ; prevention ; reduction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (2)

2019.

186-197

objavljeno

1332-0025

1332-0025

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice