Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hamburgeri iz epruvete (CROSBI ID 784723)

Druge vrste radova | popularni rad

Vrček, Valerije Hamburgeri iz epruvete // Glas Koncila. 2019.

Podaci o odgovornosti

Vrček, Valerije

hrvatski

Hamburgeri iz epruvete

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu objavili su studiju u kojoj uspoređuju okolišne i klimatske učinke tradicionalne proizvodnje mesa s istim učincima laboratorijske priprave sintetskoga mesa (Frontiers in Sustainable Food Systems 2019, 3:5). Pobornici umjetnoga (in vitro) mesa tvrde da je smanjena emisija stakleničkih plinova jedna od najvećih prednosti novoga načina proizvodnje mesa u bioreaktorima, dakle, bez »uporabe« živih životinja. Konvencionalni uzgoj stoke ili peradi zahtijeva velike površine zemlje, velike količine vode i proizvodi golem volumen plinova poput ugljičnoga dioksida, metana i dušikovih oksida. Stoga mnogi smatraju da je proizvodnja mesa iz epruvete dobra alternativa i rješenje za štetne posljedice koje u prirodi izazivaju pašnjaci, štale, klaonice i mesnice.

umjetno meso, bioreaktor, vegetarijanci, kosher, halal, Mark Post

nije evidentirano

engleski

Burgers from test tubes

nije evidentirano

artificial meat, bioreactor, vegeterians, kosher, halal. Mark Post

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Glas Koncila

2019.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biotehnologija, Farmacija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti), Kemija