Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Demograsfke pretpostavke agrarne reforme Republike Hrvatske (CROSBI ID 784716)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šterc, Stjepan Demograsfke pretpostavke agrarne reforme Republike Hrvatske // Agrarnja reforma Republike Hrvatske. 2018.

Podaci o odgovornosti

Šterc, Stjepan

hrvatski

Demograsfke pretpostavke agrarne reforme Republike Hrvatske

Ljudska je populacija najvažniji potencijal i čimbenik svakog društva i prostora i ključni faktor svih djelatnosti u njima pa bi se sukladno tome sve reforme, projekcije, koncepcije, strategije, razvojni modeli i slični stručni, znanstveni, politički i ini postupci trebali temeljiti na demografskim trendovima, strukturama i procesima. Poznavanje intenziteta i smjera demografskih procesa te promjenjivost parametara posebno je važno korelirati s prostornim, granskim i društvenim potencijalom kako bi se razumjele i predviđale gospodarske i ukupne razvojne promjene. Vrijedi to, naravno, i za ruralni, agrarni i poljoprivredni prostor u Republici Hrvatskoj u kojem je stanovništvo također ključna pretpostavka definiranja za Hrvatsku prevažne agrarne reforme. Stručno-znanstveno razmatranje demografske problematike teorijsko-metodološki se postavlja kroz sadržaje, procese, veze i odnose koje stanovništvo razvija u agrarnom prostoru, a završava s projekcijama i modeliranjem budućnosti, sukladno znanstvenom geografskom i demografskom razmatranju prostornih odnosa u svoj svojoj složenosti. Implikacije tih odnosa na ostale prostorne i društvene relacije vidljive su svugdje oko nas, a njihova je uvjetovanost različitog intenziteta prostorne materijalizacije. Zanemarivanje uloge stanovništva do sada imalo je u recentnim demografskim i granskim razvojnim kretanjima velike negativne posljedice, koje se nastoje reformama (naravno i agrarnom) anulirati, nivelirati i planski usmjeravati u interesu ukupne hrvatske populacije.

reforma, demografija, pretpostavka, Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Demographic requirements for agrarian reform of the Republic of Croatia

nije evidentirano

reform, demography, requirements, Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Agrarnja reforma Republike Hrvatske

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano