Praćenje trenda zaraznih bolesti koje se prenose hranom u RH (CROSBI ID 675406)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Brlek-Gorski, Diana ; Hengl, Brigita
hrvatski
Praćenje trenda zaraznih bolesti koje se prenose hranom u RH
U Republici Hrvatskoj Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN br.79/2007.) propisano je obavezno pojedinačno prijavljivanje zaraznih bolesti i epidemija na zakonom propisanom obrascu. Prijavu popunjava liječnik koji je dijagnosticirao zaraznu bolest i upućuje teritorijalno nadležnoj epidemiološkoj službi. Prijave na državnoj razini prikuplja, prati, analizira i evaluira Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Europska komisija je u travnju 2008. godine objavila revidirane definicije bolesti koje podliježu obveznom prijavljivanju u Europskoj uniji (COMMISSION DECISION of 28/IV/2008 amending Decision 2002/253/EC laying down case definitions for reporting communicable diseases to the Community network under Decision No 2119/98/EC of the European Parliament and of the Council). Za bolesti koje podliježu obveznom prijavljivanju, a nisu obuhvaćene ovim dokumentom, vrijede definicije objavljene ranije, a dostupne su na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/epidemiologija/definicije_zb.pdf). Praćenjem su obuhvaćene i zarazne bolesti koje se prenose hranom, čiji će se trend pokazati u petogodišnjem vremenskom razdoblju (od 2007), a to su salmoneloza, trovanje hranom koje nije uzrokovano salmonelama, dizenterija, trihineloza, enterokolitis, ehinokokoza i enteroviroza. Od 2009. se prate toksoplazmoza, kampilobakterioza, virusni gastroenterokolitis, giardijaza, amebijaza i jersinioza. Listerioza se prati od 2010., a od 2011. i botulizam. Kroz isto petogodišnje razdoblje prikazat će se i broj epidemija u RH, koje su rezultat oboljenja zbog unosa uzročnika hranom. Usporedba s rezultatima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koji se odnose na praćenje bolesti koje se prenose hranom ukazat će postoje li razlike u odnosu na zemlje Europske unije, te jesu li one posljedice specifičnih pravila dobre higijenske i kuhinjske prakse, životnog podneblja ili nečeg drugog.
Bolesti koje se prenose hranom, epidemije, praćenje bolesti
nije evidentirano
engleski
Foodborne infectious diseases trend in Croatia
nije evidentirano
Foodborne diseases, outbreak, monitoring
nije evidentirano
Podaci o prilogu
102-103.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
5th Croatian Congress of Microbiology with International Participation-book of abstracts
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo
978-953-778-05-7
Podaci o skupu
5th Croatian Congress of Microbiology with International Participation
ostalo
26.10.2012-30.10.2012
Primošten, Hrvatska