Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Obiteljski odnosi i roditeljstvo u obiteljima različitog prihoda: kako je život u visokom riziku od siromaštva povezan s funkcioniranjem obitelji adolescenata? (CROSBI ID 263905)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Ajduković, Marina ; Rajter, Miroslav ; Rezo, Ines Obiteljski odnosi i roditeljstvo u obiteljima različitog prihoda: kako je život u visokom riziku od siromaštva povezan s funkcioniranjem obitelji adolescenata? // Revija za socijalnu politiku, 26 (2019), 1; 69-95. doi: 10.3935/rsp.v26i1.1602

Podaci o odgovornosti

Ajduković, Marina ; Rajter, Miroslav ; Rezo, Ines

hrvatski

Obiteljski odnosi i roditeljstvo u obiteljima različitog prihoda: kako je život u visokom riziku od siromaštva povezan s funkcioniranjem obitelji adolescenata?

U radu se prikazuje doprinos objektivnih i subjektivnih pokazatelja socioekonomskog statusa, izloženosti stresnim događajima i dostupnosti socijalne podrške kvaliteti obiteljskih odnosa i riziku za zlostavljanje djece kod majki adolescenata u obiteljima izloženim visokom i niskom riziku od siromaštva. U istraživanju su sudjelovale 392 majke čija su djeca učenici prvih razreda srednjih škola. Kriterij za klasifikaciju obitelji u one s visokim (VRS) i niskim rizikom od siromaštva (NRS) usklađen je s cenzusom za primanja većeg doplatka za djecu (N=163, VRS, prosječni prihod po članu domaćinstva 719, 14 kuna) u odnosu na obitelji koje nemaju pravo na dječji doplatak (N= 229, NRS, prosječni prihod po članu domaćinstva 3 357, 53 kuna). Rezultati su pokazali da, u skladu s Congerovim modelom obiteljskog stresa, u obiteljima koje su u visokom riziku od siromaštva konflikti u obitelji (mjereno Skalom obiteljskog funkcioniranja ; Noller, 1988.) i rizik majki za zlostavljanje djece (mjereno Inventarom rizičnost za zlostavljanje djece ; Milner, 1986.) statistički su značajno češći u odnosu na obitelji koje su u niskom riziku. Kod majki VRS značajni prediktori rizičnosti za zlostavljanje djece su posramljenost zbog financijske situacije i izloženost većem broju stresnih događaja. Kod majki VRS, socijalna podrška, iako značajno smanjuje rizik od zlostavljanja djece, ima vidljivo manju snagu kao čimbenik zaštite nego kod majki obitelji s NRS-om. Nalaz da je 8, 7% majki iz obitelji u niskom riziku od siromaštva i 20, 2% majki u visokom riziku od siromaštva visoko rizično za zlostavljanje djece analizira se pod vidom većeg broja socioekonomskih prediktora i mogućnosti djelotvornog integriranog pristupa obiteljima s djecom u visokom riziku od siromaštva.

siromaštvo, kvaliteta obiteljskih odnosa, rizik za zlostavljanje djece

nije evidentirano

engleski

Family relations and parenthood in families with different income: How is life in high risk of poverty connected to family functioning of families with adolescents?

nije evidentirano

poverty, quality of family relationships, risk of child abuse

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26 (1)

2019.

69-95

objavljeno

1330-2965

1845-6014

10.3935/rsp.v26i1.1602

Povezanost rada

Psihologija, Socijalne djelatnosti

Poveznice
Indeksiranost