Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´ (CROSBI ID 426295)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stulić, Lovre
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´
Cilj ovog diplomskog rada je analizirati utjecaj ektomikoriznih gljiva na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´. Brojna istraživanja dokazuju pozitivan učinak mikoriznih gljiva kako na vinovu lozu tako na grožđe, mošt i vino. Nakon što je postavljena hipoteza određen je plan pokusa. Na 3 vinograda OPG Gregorić, OPG Majcenović te OPG Ciban koji se nalaze u podregiji Plešivica, inokulirani su trsovi s mikoriznim cjepivom „Mykoflor“ u jesen 2016. godine, a analize u vinima su provedene nakon berbe 2017. na zavodu za Vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Najveće opterećenje po trsu imao je OPG Majcenović dok se najboljom kakvoćom grožđa izdvojio OPG Gregorić. Rezultati ovog istraživanja potvrdila su već poznati učinak ektomikoriznih gljiva na vinovu lozu, a time i na samo vino. Čak i u iznimno toploj vinogradarskoj godini aplicirana ektomikoriza je pozitivno utjecala na fizikalno-kemijska svojstva vina. Pozitivno djelovanje je vidljivo u smislu više koncentracije šećera i organskih kiselina u vrijeme berbe u odnosu na kontrolna vina. Koncentracija ukupnih polifenola bila je također viša, čime se potvrđuje hipoteza kako će inokulacija korijena vinove loze mikoriznim gljivama imati pozitivan učinak na polifenolni sastav vina.
ektomikoriza, polifenolni sastav, crno vino, ´Portugizac´
nije evidentirano
engleski
Ectomycorrhizal influence on polyphenol profile of Portugieser wine
nije evidentirano
ectomycorrhiza, polyphenol profile, red wine, „Portugizac“
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
18.04.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb