Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´ (CROSBI ID 426295)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stulić, Lovre Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´ / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Stulić, Lovre

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´

Cilj ovog diplomskog rada je analizirati utjecaj ektomikoriznih gljiva na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´. Brojna istraživanja dokazuju pozitivan učinak mikoriznih gljiva kako na vinovu lozu tako na grožđe, mošt i vino. Nakon što je postavljena hipoteza određen je plan pokusa. Na 3 vinograda OPG Gregorić, OPG Majcenović te OPG Ciban koji se nalaze u podregiji Plešivica, inokulirani su trsovi s mikoriznim cjepivom „Mykoflor“ u jesen 2016. godine, a analize u vinima su provedene nakon berbe 2017. na zavodu za Vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Najveće opterećenje po trsu imao je OPG Majcenović dok se najboljom kakvoćom grožđa izdvojio OPG Gregorić. Rezultati ovog istraživanja potvrdila su već poznati učinak ektomikoriznih gljiva na vinovu lozu, a time i na samo vino. Čak i u iznimno toploj vinogradarskoj godini aplicirana ektomikoriza je pozitivno utjecala na fizikalno-kemijska svojstva vina. Pozitivno djelovanje je vidljivo u smislu više koncentracije šećera i organskih kiselina u vrijeme berbe u odnosu na kontrolna vina. Koncentracija ukupnih polifenola bila je također viša, čime se potvrđuje hipoteza kako će inokulacija korijena vinove loze mikoriznim gljivama imati pozitivan učinak na polifenolni sastav vina.

ektomikoriza, polifenolni sastav, crno vino, ´Portugizac´

nije evidentirano

engleski

Ectomycorrhizal influence on polyphenol profile of Portugieser wine

nije evidentirano

ectomycorrhiza, polyphenol profile, red wine, „Portugizac“

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

18.04.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)